Open Air Festival: Odpusťte nám ty zmatky, je pátek třináctého

Hana-Slivova

Nový Open Air Festival má za sebou první ostrou zkoušku. Během druhého dne dorazilo do Panenského Týnce na koncerty hlavních hvězd Faithless a Röyksopp 16 tisíc lidí, a to i přes deštivé počasí. Akci ale doprovázela řada organizačních kiksů.

Kdo si myslel, že na Open Air Festival v Panenském Týnci asi 60 kilometrů za Prahou dorazí v pátek pěkně na osmou – třeba rovnou na Tata bojs, pěkně se spletl. Posledních sedm kilometrů jediné příjezdové cesty bylo totiž zasekaných tak, že auta vytvořila hodinu a Publikum na Open Air Festivalupůl dlouhou frontu (v té ostatně uvízli i samotní headlineři Faithless, kteří tak dorazili pozdě na tiskovku.) Další půlhodina se nastřádala v místech vydávání vstupních pásků za lístky (ve stanu se nesvítilo a obsluha tak pracovala s baterkou).
Příjemné pak nebylo ani "prosakování" zvuku z vedlejšího pódia, když na tom hlavním headlineři zrovna dohráli písničku, stejně jako fronty, které se v hlavní části obrovského areálu letiště stály skoro na všechno – od toalet až po pivo.

Jistě, Open Air Festival začíná a vychytává chyby, ovšem i tak se nabízí srovnání s konkurenčním Rock for People, na který letos přijelo jednou tolik lidí. Organizátoři tam logistiku dotáhli téměř k dokonalosti; zázračně se nečekalo ani na příjezdu přes vesnice, ani u toitoiek nebo stánků s pitím.

Žádná z předchozích výtek nicméně nepokazila festivalové hudební zážitky. Kromě klasik typu Wohnout, Sunshine nebo Support Lesbiens fanoušky nastartovali zmínění Tata bojs na hlavním pódiu. Specialitou jejich neposedné show byla festivalu přizpůsobená verze coververze depešáckého hitu Personal Jesus ("po nás přijdou Norové, děvčata jsou hotové" s narážkou na následující Röyksopp).

Elektrokarneval s Röyksopp

).

Faithless jsou showmani, naléhavost do setu ale nedostali
Jestliže Röyksopp ve svém hodinovém setu vsadili na sympatickou hravost a ztřeštěnost, hodinu a půl dlouhý koncert Faithless byl pojatý velkolepě – od světelných projekcí až po celkově rockovější verze všech tanečních vypalovaček.
Sun to Me z nové desky Dance zní díky hlasu Maxi Jazze na desce mrazivě naléhavě, v živé podobě ale dostaly větší prostor hudební podklady – škoda. Při God Is a DJ, již dokreslovaly světelné chrámy na projekčních plánech, se ale už většina fandů nechala unést notoricky známými zvuky syntezátorů Sister Bliss a na svém metru čtverečním prožívala soukromou taneční slast. Skvělá byla i novinka Feel Me s Harry Collierem, ale i hitovka Mass Destruction, doprovázená projekcí letadel a mírotvorných hesel.

http://www.youtube.com/watch?v=7ZPtQpurhKU

Při Tweak Your Nipple začalo nad areálem silně pršet. Fanoušky to ale neodradilo, nasadili pestrobarevné pláštěnky a jeho se dál. Party pokračovala přes Insomnia a Salva Mea až po závěrečné Not Going Home; škoda, že ani do ní se Faithless nepodařilo vložit takovou naléhavost jako na albu.

http://www.youtube.com/watch?v=mt7QdM_19fs

Festival v sobotu pokračuje posledním dnem, hlavní kapelou budou britští Kasabian. Kompletní program je tady.