Osm Oscarů pro Milionáře z chatrče

Lubos-Prochazka

Indická smršť na Oscarech! Jinak se nedá nazvat výsledek 81. ročníku výročních cen Americké filmové akademie, jejichž slavnostní předání proběhlo v noci na dnešek v Los Angeles. Absolutním vítězem se stal Milionář z chatrče – získal celkem osm Oskarů. Český zvukař Petr Forejt odešel právě kvůli tomuto snímku s prázdnou. Předávání prestižních cen se přímo v Hollywoodu zúčastnil i reportér Koule.cz a moderátor Frekvence 1 Luboš Procházka. Jeho exkluzivní reportáž přinášíme.

Podívat se na předávání Oscarů byl odjakživa můj sen. A letos jsem si ho splnil. Podařilo se mi akreditovat k 300 metrů dlouhému červenému koberci, vedoucímu slavnou ulicí Hollywood bulvár (točila se tu Pretty Woman s Julií Roberts a Richardem Gerem) k obrovskému divadlu Kodak. Tady filmová akademie každý rok Oscary vyhlašuje. Těšil jsem se, jak krásně zblízka uvidím desítky hollywoodských hvězd a budu si je moci vyfotit.

Tisíce neznámých lidí
Stál jsem na určeném místě už čtyři hodiny před začátkem show. Tribuny pro diváky a novináře kontrolovaly desítky policistů se psy – strach z teroristů byl cítit na každém kroku. Když se za účasti stovek televizních Kate Winsletštábů a novinářů z celého světa ve tři odpoledne losangelského času konečně rozeběhla tzv. Red Carpet Show, tedy příjezdy slavných lidí k červenému koberci, prožil jsem šok. Po koberec totiž procházely jak celebrity, tak tisíce neznámých lidí se vstupenkami, pro něž jiná cesta do divadla Kodak nevede! Identifikovat slavné osobnosti v tom davu hostů byl dost problém. Hvězdný pár večera, Brada Pitta s Angelinou Jolie, která všechny překvapila černými šaty, jsem ale poznal bezpečně. Hlavně podle křiku fanoušků. Oba měli naspěch, protože dorazili těsně před začátkem galavečera. Mickey Rourk, nominovaný za hlavní roli ve filmu The Wrestler, vypadal strašně – bílé sako mu vážně neslušelo.

Osm z deseti nominací
Předávání Oscarů začalo po páté odpoledne místního času. Moderoval ho australský herec Hugh Jackman – a šlo mu to! Během show si také zazpíval: s Beyoncé si „střihl“ směs známých filmových písní. Filmem roku se stal Milionář z chatrče – dostal celkem 8 Oscarů. Nezávislý snímek za 15 milionů dolarů, který do tohoto dne vydělal skoro čtyřikrát tolik, natočil režisér Danny Boyle se svými lidmi v Indii. Film je o chudém chlapci, který vyhraje v televizní soutěži jackpot a teď má vysvětlit, kde k takovým znalostem přišel. Milionář z chatrče měl celkem 10 nominací.
Co všechno nakonec vyhrál?

Film roku
Režie
– Danny Boyle
Scénář podle předlohy – Simon Beaufoy
Kamera – Anthony Dod Mantle
Střih – Chris Dickens
Hudba – Alláh Rakkha Rahmán
Zvuk – Ian Tapp, Richard Pryke a Resul Pookutty
Nejlepší píseň – O Saya / Alláh Rakkha Rahmán

Favorizovaný film Podivuhodný případ Benjamina Buttona (o muži, který se narodil jako stařec a postupně mládl) získal ze 13 nominací jen tři zlaté sošky Oscara – za výpravu, masky a vizuální efekty. Hlavní hvězda snímku, Brad Pitt, tak odešel s prázdnou.

Oscar pro Penna a Winslet
Hercem roku se stal Sean Penn, který ztvárnil homosexuálního politika ve filmu Milk. Kategorii hereček podle očekávání vyhrála Kate Winslet za roli bachařky ve snímku Předčítač. V děkovné řeči se ale ztrapnila, neboť hrála překvapenou. V jednu chvíli vykřikla do sálu divadla Kodak: „Tati, jsi tu? Ozvi se!“ Herečkou roku ve vedlejší roli je Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona), hercem roku za vedlejší roli podle očekávání posmrtně Heath Ledger (Temný rytíř). Čech Petr Forejt, který měl společně s kolegy Chrisem Jenkinsem a Frankem Montaňem nominaci za zvuk k filmu Wanted, odešel s prázdnou. „Beru to sportovně. Pro mě je oceněním už to, že mě na Oscara nominovali a na galavečer pozvali,“  řekl Forejt rádiu Frekvence 1 po skončení slavnostního aktu, na který ho v šatech od návrhářky Beáty Rajské doprovázela manželka Helena.

Jakmile udělování Oscarů skončilo, rozeběhly se na několika místech v L.A. velké večírky. Na Guvernérův bál přišli všichni ocenění, na Vanity Fair Party pro změnu třeba zpěvačka Madonna nebo její kolega Elton John.

Tak zase za rok… Ale už u toho být nemusím, jednou to stačilo.