Paramore v Lucerně: Propocená trika a ztracený hlas

kristinabila

Paramore za sebou mají těžké období, personální otřesy vedly málem k rozpadu kapely. Včerejší koncert v natřískané pražské Lucerně ale dokázal, že by to byla velká chyba. Zpěvačka Hayley Williams a spol. jsou zpátky v plné formě, což dosvědčí každý, kdo po jejich téměř dvouhodinovém setu ždímal triko a ztratil hlas.

Všichni fandové kapely Paramore se v současném vedru museli na Lucernu, která je při koncertech pověstná absencí kyslíku, dost těšit. Vybavili se dostatečně, ale co jim to bylo platné – s vodou se dovnitř nesmí, a tak vchod obsypal vyhozený plast. Za chvíli to před vchodem vypadalo jako na smetišti. Nikdo ještě netušil, že se v průběhu večera potem orosí i podlaha a ze stropu na balkonech bude na diváky kapat vysrážený pot. Tohle už nikdy…

Chvilky čekání na Paramore zpříjemňovali indie předskokani Dutch Uncles, jejichž zpěvák byl… bizarní. Se svou košilí a kalhotami jakoby vypadl z IT kanceláře devadesátých let. Zvláštní image bila do očí, všechno navíc ještě podtrhl velice svérázným tancem, tudíž ho diváci jen konsternovaně zírali a úplně zapomněli, co že pánové vlastně hrají.

Střih. Místo pořádného nátřesku se frontmanka Paramore Hayley objevila na pódiu tiše, aby v doprovodu ukulele odzpívala Moving On z novinkového alba Paramore. Od první chvíle vystřelily ruce fanoušků nahoru, spustil se nekonečný vřískot a lidé jako smyslů zbavení dupali, div se balkony neutrhly (už tak z nich přihlížející málem spadli, jak natahovali krk, aby na zpěvačku dohlédli). Pak už to šlo ráz na ráz: s prvními tóny pecky Misery Business se sál proměnil ve zvířata, která si kapela po celou dobu pěkně vodila na vodítku.

Poslechněte si Paramore v Youradiu

Nebudeme si nic nalhávat, Paramore stojí a padají na té malé osobě s oranžovými vlasy. Její pěvecký rozsah jde do závratných výšek, tentokrát ale pištěla o něco víc, než by musela. Na druhou stranu všechna čest, protože mezitím vymetala kouty pódia, povídala si s celou Lucernou a během skladby Anklebiters dokonce vzala nahoru skupinku obdivovatelů, aby si společně zapařili. Williams je sice malá a křehká, ale bez problémů utáhne řvoucí dav a ještě se s ním podělí o pocity z krize, již formace zažívala, nebo vesele pokecá o tom, že „tady máte fakt vedro.“ Všichni jí viseli na rtech, ať se hnula kamkoliv a řekla cokoliv.

Paramore sestavili vynikající setlist, v rámci kterého zazněly také skladby z úplně první desky, například Pressure či Whoa; a Hayley publiku natolik důvěřovala, že ho nechávala odzpívat celé sloky. Kapela se záměrně vyhnula pomalým songům, aby show neztratila tah na bránu, a o to větší emoce pak vzbudila The Only Exception. Příchozí znali překvapivě nazpaměť i nové písničky Fast In My Car nebo Still Into You, které naživo dostali rockovější nádech.  

Premiérový koncert v hlavním městě měl všechno, co měl mít. Nabušený setlist, atmosféru, vynikající publikum, zábavu i relax. „There´s a time and a place to die but this ain´t now.“ Platí to, protože Paramore rozhodně neskomírají.

Paramore
Praha, 19. 6. 2013, Lucerna
Support: Dutch Uncles
Seznam skladeb: Moving On, Misery Business, For a Pessimist, I´m Pretty Optimistic, Decode, Now, Renegade, Pressure, Ain´t It Fun, The Only Exception, Let the Flames Begin, Fast In My Car, Ignorance, Looking Up, Whoa, Anklebiters, That´s What You Get, Still Into You, Proof,  Brick By Boring Brick

Témata:, , ,