Pařmeni – Prcičky po australsku

Stefan-Titka

Jak často se vám poštěstí vidět v kině komedii od protinožců ve stylu Pařby ve Vegas nebo Prciček? Ne, nemusíte mít strach z případných kulturních rozdílů, je tu všechno, co od podobného druhu zábavy očekáváte – drogy, kožené sado-maso masky, fekální humor a nezbytné zvíře, v tomto případě nepřekvapivě „národní“ ovce.

Asi je fér dodat, že na Pařmenech se z velké části podíleli britští autoři, a na výsledku je to znát. Navíc je to dobrý vzkaz pro ty, kteří by Pařmeny chtěli srovnávat se sérií filmů o krokodýlu Dundeem (což pro řadu lidí rovná se australská komedie).

V příběhu se nešťourejme, nic světoborného to není. David (Xavier Samuel) se po týdnu dovolené na romantickém ostrově zamiluje a po příjezdu do Anglie překvapeným kamarádům oznámí, že se bude ženit. Obřad se plánuje v daleké Austrálii, odkud nastávající pochází. Svatba sice klepe na dveře, ještě ale není tak blízko, aby se naše partička nestihla na neznámém kontinentu zaplést s drogovým dealerem s homosexuálními sklony, obléct ovci do kalhotek a vytáhnout z ní přesně tím otvorem, na který teď myslíte, nějaký ten váček s kokainem.

Všechno to kontrastuje se jménem režiséra Stephanem Elliottem, jenž se proslavil v roce 1994 netradiční road-movie o transvestitech a transsexuálech s názvem Dobrodružství Priscilly, královny pouště. Zatímco v souvislosti s Priscillou můžeme mluvit o dramatu stejně jako o komedii, Pařmeni opravdu nemají ambice vytáhnout težký kalibr typu poselství nebo morálního ponaučení.

Samotné "vyprávění" spočívá prakticky jen v uvedení do prostředí chystané svatby, kde se řetězí větší či menší pohromy, které mají tendenci gradovat. Stejně tomu je i se zábavností Pařmenů. Chilku trvá, než se film nastartuje, za což může fakt, že na postavy si nezvyknete úplně rychle a že britský humor má poněkud rozvláčnější timing než ten americký. Nehledě na to, že Britům obecně nevadí vymáchat se i ve špatném vtipu tak dlouho, dokud nezačne být vlastně vtipný… což je znovu případ Pařmenů.

I když ve flmu uvidíte spousta otřepaných „fekálních“ gagů, způsob, jakým je herci podávají, je vážně zábavný. Od svědků ženicha v čele se zrzkem Krisem Marshallem (Láska nebeská) po australskou hvězdu Olivii Newton-John, která od panensky čisté Sandy v Pomádě dospěla až ke šňupání kokainu a houpání se na křišťálovém lustru (což je samo o sobě poměrně zábavné srovnání).

Pařmeni jsou vlastně docela příjemné překvapení. O Austrálii vám toho sice moc neřeknou, na jeden nenáročný večer máte ale o zábavu postaráno.

Pařmeni (A Few Best Men)
Austrálie/Velká Británie, 2012, 97 minut
Režie: Stephan Elliott
Hrají: Laura Brent, Xavier Samuel, Kris Marshall, Kevin Bishop, Tim Draxl, Elizabeth Debicki, Rebel Wilson, Olivia Newton-John a další
Premiéra v ČR: 14.6. 2012