Pět nejvlivnějších z českého a slovenského hip hopu


Rapperů a lidí, kteří se věnují huphopu, je spousta. Ale kteří jsou ti nejdůležitější? Kdo udává v české hip hopu směr? Sestavili jsme pro vás TOP 5.

Indy a Wich

Trojčlenná sestava Indy, Wich a La 4 hraje od konce 90. let. Vzešla z klubového prostředí strahovské Sedmičky. Debutový singl, vůbec první hiphopový u nás, se jmenoval Pohyb Nehybnýho/Indyvidual a hostoval na něm i Orion z PSH. Poté se kapela zúčastnila kompilace East Side Unia s prvními natočenými tracky Indy a WichLéto/Téma. Těsně před natáčením debutu kluci vydali také společný singl Cesta Štrýtu/Hlasuju Proti s Penery Strýčka Homeboye. Wich sklízí první úspěch s produkcí alba PSH Repertoár (2001), tentýž rok získává výroční cenu akademie Anděl v kategorii Dj Roku. Dvojici Indy & Wich vychází půl roku poté debutová deska My3, která znamená průlom v českém hip hopu. Následuje singl Ještě Pořád/Originalny Pilsner.  V roce 2004 vydává Wich svou první producentskou desku s názvem Time Is Now, představující nejlepší české i slovenské kapely a hosty ze zámoří, Polska a Švédska.
Album dvojice Hádej Kdo? je venku v roce 2006. Dalším předělovým letopočtem je rok 2008, kdy Wich vydává album The Golden Touch s nejzvučnějšími jmény z USA. Začíná se také rýsovat projekt Kontrafakt uvádí Royce Da 5´9 produced by DJ Wich & DJ Premier, ohlášený na jaro roku 2009.

Ego

* 1983, Piešťany

Společně s rapperem, který si říká Rytmus, a DJem Anešem tvoří trojku Kontrafakt, asi nejznámější Kontrafaktslovenský hiphopový projekt. Ego nejdříve dělal graffity a později zkusil i rap. Už tenkrát spojil síly s DJem Anešem na projektu Prízrak, ale s tím neprorazili. Ego se vydal za moře, do Kanady. Odtud byl ale kvůli graffiti vyhoštěn za vandalismus. Po návratu se společně s DJem Anešem setkal s Rytmusem a pod jménem Déjavú rozjeli kariéru vystoupením na Srazu breakařů ještě ten rok. Už s názvem Kontrafakt se jako první slovenská skupina objevili na obálce časopisu Bbarák. Jejich premiérový videoklip Dává mi vysílali i v Polsku a Německu. S debutovým CD u vydavatelství Sony E.R.A. pronikli mezi nejprodávanější interprety na Slovensku. Jejich druhé desky Bozk na rozlúčku se prodalo asi 17 000 kusů.

Orion

* 1976, Praha

Rapper Orion alias Papa Vorel aka Miki aka Ori aka Mitch Bjukenen založil v roce 1993 skupinu Peneři OrionStrýčka Homeboye. V roce 2001 vydali společně s DJ Richardem a Vladimirem 518 pod hlavičkou PSH album Repertoár, postupně Orion přechází k sólovým projektům, ze kterých vyšly tituly Teritorium 1 (2004) a Teritorium 2 (2005). V roce 2006 dostal Orion  Anděla za Teritorium 2 v kategorii hip hop & r’n’b album, ve stejném roce pak vznikl titul Rap’n’Roll, opět společně s PSH. S Jamesem Colem udělal v roce 2008 úspěšnou desku Orikoule.

 

 

 

 

 

 

Rytmus

* 1977, Kroměříž

Patrik Vrbovský se na slovenské hiphopové scéně  pohybuje už od roku 1992. Začínal jako tanečník breaku se skupinou X-Boyz. Rapovat zkoušel nejdřív anglicky, ale nakonec zvládl  slovenštinu a už v začátcích se Rytmusdokázal prosadit ve freestylu. V roce 1994 dokonce vyhrál, tenkrát ještě pod přezdívkou Pa3k Metamorfolord, soutěž Bitka slov. Upozornil na sebe také na kompilaci projektu Zvuk ulice a poté spolupracoval na známých projektech Názov stavby a Trosky. V roce 2001 se dal dohromady s DJem Anešem a rapperem Egem – působili pod názvem Déjavú, později Kontrafakt. Díky debutovému CD E.R.A. patřil Kontrafakt  mezi nejprodávanější interprety na Slovensku. V roce 2007 následovala další deska Kontrafaktu Bozk na rozlúčku. Krátce po prvním videoklipu Dává mi získal  Rytmus druhé místo v soutěži Austrian Beatbox Battle Championship. Má také svoje vydavatelství Tvoj tatko records, prostřednictvím nejž si v roce 2006 vydal sólové album Bengoro. Tento úspěšný rapper spolupracoval mimo jiné s kapelou Kmeťo Band nebo Darinou Rolins. Nedávno také otevřel obchod s oblečením a chystá se natočit  první slovenský horor Fabrika smrti: mladá krev. Ve filmu si zahraje policejního vyšetřovatele. Kritika mu někdy vyčítá časté používání vulgarismů. Rapper namítá, že mu nepřirozené připadá spíše násilné používání spisovné slovenštiny v televizních seriálech.

Další vlivní:

Deph/Kato (Chaozzz, Prago Union)
Vec
Vladimir 518
DileMA (H16)
Gipsy
Jaro Cossiga
Hugo Toxxx
James Cole
Sifon (WWW)
Čistychov
Mike Trafik
LA 4
Marpo
Jay Diesel
El Nino

Témata: