Piráti z Karibiku 4: Na vlnách podivna nic nového

Stefan-Titka

Chyběl vám Jack Sparrow? Už si nemusíte zoufat, protože do kin vstupuje čtvrté pokračování Pirátů z Karibiku, tentokrát s podtitulem Na vlnách podivna. Pár postav přibylo, pár jich ubylo, ale základ zůstal stejný – moře, krásné ženy, námořní bitvy, šermířské souboje a jeden pomatený, zženštilý kapitán.

Známý producent Jerry Bruckheimer (Skála, Mizerové, Armageddon, Transformers) Piráty z Karibiku vyprodukoval na motivy zábavné atrakce v Disneylandu, a přesto si série ve třech předchozích dílech vytvořila takový dějový oblouk, že uznale by hlavou pokýval i Tolkien.

Piráti  z Karibiku 4Kdo z vás si pamatuje, o co šlo ve druhém nebo třetím díle? Byl tam Johnny Depp, že? A měl na víčkách namalované druhé oči. Rozumíte, kam tím mířím?

Piráti z Karibiku jako by se od začátku snažili smáznout stigma pouhé pouťové atrakce a vybudovali kolem sebe tak složitou mytologii, až se stala prakticky nečitelnou.

Čtvrtý díl se proto sympaticky snaží v předchozích dílech nebabrat (třetí částí se rozloučily postavy Keiry Knightley a Orlando Blooma) a začíná vyprávět jednodušší příběh, novou kapitolu.

Tentokrát je ve hře Pramen mládí, za kterým se v těsném sledu plaví jak Jack Sparrow (Johnny Depp) na lodi obávaného Černovouse (Ian McShane), tak i anglická a španělská flotila. Jako by toho Jack už tak neměl dost, ozývají se i hříchy minulosti v podobě krásné Angeliky (Penélope Cruz). V tomto směru nemá náš kapitán tak úplně čisté svědomí…

Piráti z Karibiku 4

Filmy stojí a padají s postavou Jacka Sparrowa. Zatímco v jedničce jsme se ještě mohli přít, jestli je kapitán Sparrow postava hlavní nebo vedlejší, v dalších dílech už o tom nebylo sporu. Tolik popularity získal. Časování, s jakým dávkuje vtipné repliky, grimasy, a ta jemná mimika v obličeji… Jen málo herců umí podobné podivíny zahrát tak jako Depp.

"Miluji tě." "Já sebe taky."
Ale i kapitán se vyčerpá. Po třech dílech už prakticky nemá jak překvapit; což se ostatně týká célé pirátí série. Když si k tomu navíc připočítáte fakt, že můžete natrefit na verzi s dabingem (pokud chcete na 3D verzi, tak se Kočárová honička v Londýně, jedna z povedených scénmu nevyhnete), ztrácí postava stran svého šarmu další a další body.

Po úmorně dlouhé trojce sice střihači konečnou stopáž o něco smrskli, i dvě hodiny jsou ale zbytečně moc. Jistě, některé akce – třeba honička na kočárech  – jsou parádní, ve většině případů jdou však až příliš na efekt, jsou okaté a nucené. Proč taky dělat jen “nudný" rozhovor mezi Deppem a Cruz, když se u toho může šermovat?

Penélope Cruz působila v traileru jako osvěžení a nový vítr do plachet pirátského blockbusteru, chemie mezi ní a Deppem ale nefunguje tak, jak bychom si přáli. I když nutno podotknout, že závěrečné vyznání obou ve stylu “miluji tě” – “já sebe taky” je po zásluze nejlepší hláškou filmu.

Mořské panny baví
Daleko lépe působí vedlejší romantická linka mladého kněze a mořské panny, v níž můžeme vidět pomrkávání na Andersonovu Malou mořskou vílu. Ostatně celá linie s mořskými pannami patří mezi nejnapínavější části filmu; jestli vás něco vytrhne ze sedaček, tak určitě scéna jejich lovu.

Čtvrtý díl Pirátů z Karbiku je o něco sympatičtější než ten předchozí a pokud znáte předchozí filmy, už asi víte, jestli má cenu na čtyřku chodit. Žádná revoluce se nekoná, koktejl je prověřený, tak proč ho měnit. Otázkou už jen zůstává, kolik karibských drinků ještě dostaneme, než úplně vystřízlivíme.

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (Pirates of the Carribean: On Stranger Tides)
Režie: Rob Marshall
Dabing/české titulky (ve 3D pouze dabing), 137 min.
Hrají: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush, Kevin R. McNally, Astrid Berges-Frisbey
Premiéra: 19. května 2011