Piráti z Karibiku popáté: Film pro ty, co mají fetiš na Jacka Sparrowa

Redakce

Když v roce 2003 do kin vplula Černá perla, její kapitán Jack Sparrow a spolu s ním i všichni ostatní Piráti z Karibiku, byl to hit, a to zejména díky osobitému výkonu Johnnyho Deppa v hlavní roli. Letos se s ním v této úloze setkáme už popáté...

Co člověk čeká od oddychového velkofilmu o pirátech? Lodě, nadpřirozeno, odvážné lepé děvy, souboje na meče a spoustu fórů a hlášek. Filmy ze série Piráti z Karibiku, minimálně první dva, to dotáhli do dokonalosti.

Jejich trumf, totiž Johnny Depp aka drzý, nespolehlivý, přesto v duchu dobrý kapitán Jack Sparrow, rychle zkultovněl. Pro Deppa se tak vrávorající pirát stal životní rolí, a tak není divu, že se do jeho bot vracel zas a znovu. Po čtvrté části, ve které už sekundující hvězdy Orlando Bloom a Keira Knightley odmítli účinkovat (v pětce se oba mihnou), se zdálo, že Sparrow nabídl vše, co v sobě měl, a jednou provždy odjede až za horizont.

Ale ne! Po šestileté pauze je tu zase. A s ním ta stará dobrá šablona, na kterou jsme zvyklí. Pod tmavě podmalovanýma očima a dredatou parukou jako by Sparrow vůbec nezestárnul. Zase mu jde po krku znetvořený mořeplavec, kterého kdysi nakrknul, zase pátrá po legendárním kouzelném artefaktu, který mu má zachránit kůži.

To vše je podmalováno tou stejnou epickou průvodní písní, která je stále chytlavá a bohužel je to to jediné, co si z filmu budete pamatovat, a to už 5 minut po skončení projekce. U průměrných filmů se to říká často, ale jen u tohoto to maximálně platí. Kdybych měla pětku Pirátů popsat jedním slovem, rozhodně by to bylo „meh“.

Tento díl série víc než kterýkoliv před ním staví kompletně na Deppovi. Ten pochopitelně hláškuje o sto šest a je vidět, že je ve své kůži, ale aby taky ne. Zaprvé se z velké části podílel na scénáři, jehož původní verzi s ženským padouchem musel scenárista Jeff Nathanson na mistrovu žádost úplně předělat. A zadruhé, Jack Sparrow je pro něj nevyčerpatelným zdrojem popularity i příjmů. Dokonce bych se nebála naznačit, že hercův ochotný návrat k postavě lehce souvisí s Deppovým neslavným a především nákladným rozvodem s herečkou Amber Heard. 

Pokud vás Depp jako Sparrow baví, pokud se potřebujete schovat před vedrem a sluncem do přítmí kina nebo pokud máte zbytečných 129 minut a 189 korun navíc, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta jsou to pravé pro vás. Vězte ale, že v prvním případě dostanete totéž, co jste viděli už čtyřikrát, v tom druhém by bylo lepší jít třeba na koupaliště a v tom třetím se dá vymyslet tisíc a jeden lepších způsobů, jak zmíněné přebývající prostředky využít.

Hodnocení: 1 z 5 koulí

Poznáte, který slavný muzikant je na snímku?

Video: Jak se natáčeli Piráti z Karibiku?