Počátek – Nolanův film snů pro náročného diváka

Stefan-Titka

Sen je skutečnost. To věděl už Freud a ví to i Leonardo Di Caprio v novém filmu režiséra Christophera Nolana Počátek. V něm se společně se svými kumpány snaží vkrást do lidského podvědomí a „vnuknout“ člověku myšlenku, aniž by o tom věděl. Nejoriginálnější film tohoto roku je tady, a pokud máte rádi věci, u kterých je třeba trochu namáhat hlavu, pak je tento sen právě pro vás.

Dom Cobb (Leonardo Di Caprio) je extraktor a v tom, co dělá, patří mezi špičku. Extraktor se v zásadě napojuje do snů, tedy do podvědomí svých obětí, jimž má za úkol zcizit myšlenky. Jsme totiž v době, kdy Leonardo diCaprio a Ellen Pagemyšlenka je to nejcennější zboží na trhu. Samozřejmě, že i ve snech jsou tyto myšlenky zhmotněny do různých tajných komor a sejfů, takže to, co děláte, je ve výsledku krádež. Je ale jasné, že v době průmyslové špionáže si hlavně bohatí obchodníci nechávají své myšlenky dobře chránit…

Pokud se už teď ztrácíte, dávejte v kině dobrý pozor. Tohle je jen začátek Počátku. Zejména první hodina filmu je hodně „instruktážní, to aby divák pochopil základní pravidla hry; na záchod/popcorn/cokoliv si proto – pro vaše dobro – zajděte ještě před filmem.

Zatraceně dobrý film
Režiséru Christopheru Nolanovi nedělá problém to, co už dokázal i v Temném rytíři, tedy paralelní vyprávění několika dějových linií. V Počátku se ale dostává skoro až do extrému – aniž by si to divák na první dobrou hned uvědomoval, pohybuje se totiž minimálně mezi pěti (!) různými dějovými liniemi. Přičtěte si k tomu ještě fakt, že každá dějová linie se odehrává v jiném časovém horizontu, a jste blízko tomu, co vám Počátek může nabídnout.

PočátekVizuální stránka filmu vyráží dech. S rozpočtem 200 milionů dolarů si Počátek může dovolit velmi efektně na sebe překlopit pařížskou ulici, přenést diváka do zasněžené krajiny nebo nechat ho hypnoticky proplouvat „snovým vakuem“. Úžasné na filmu je, že po chvíli přestáváte vnímat, že se díváte na herce visící na lanech – tak moc jste lapeni ve filmovém snu. Vlastně i samotná atmosféra se jen těžko popisuje jinými slovy než jako „snová“.

Christopher Nolan si na sebe sám upletl bič svými předchozími filmy. Když máte za sebou tituly jako Memento, Dokonalý trik nebo Temný rytíř, je jasné, že každý další film bude s těmito srovnáván. Pokud tedy náhodou narazíte v recenzi na hodnocení typu „průměrný Nolan“ a jméno režiséra vám zas tolik neříká, stejně dobře si do uvozovek můžete dosadit „zatraceně dobrý film“. Vyjde to nastejno.

Podívejte se na ukázky z filmu

Počátek není možná dokonalý, ale k dokonalosti má sakra blízko. Christopher Nolan natočil film, který může pro filmovou estetiku znamenat to samé, co pro 90. léta znamenal Matrix. Hollywoodský film pro náročného diváka – v tom nejlepším slova smyslu.

Počátek (Inception)
akční/thriller/drama/sci-fi 
USA/Velká Británie, 2010, 148 min
Režie: Christopher Nolan
Hrají: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe a další
Premiéra v ČR: 22. července 2010