Poslední vládce větru aneb Jak jsme s kamarády natáčeli na chalupě


Čas při sledování filmů plyne každému jinak. Dvě a půl hodiny mohou odsýpat tak, že dlouhou stopáž ani nepostřehneme. Průšvih ale je, máme-li pocit opačný - když se nám po patnácti minutách zdá, že v sále sedíme alespoň dvě hodiny. To je bohužel i případ Posledního vládce větru, fantasy válečného filmu plného prkenných dialogů, podivných dějových odboček a nechtěných vtípků.

Základní dějovou linii Posledního vládce větru tvoří příběh sourozenců z Vodního národa, kteří najdou v ledové bublině malého chlapce. Tento chlapec není nikým jiným než Avatarem – nadaným hochem a vládcem větru – pronásledovaným Lidem Ohně. Ten bojuje o absolutní nadvládu nad celou planetou; podrobil si už většinu říše Je libo trochu tcha-chi? Vody a říše Země a malý chlapec Avatar alias Poslední vládce větru pro něj představuje finální překážku k ovládnutí světa.

Tohle natočil režisér Šestého smyslu?
V poměrně líbivých kulisách tu bez viditelného konceptu pobíhá parta herců, kteří nevědí, co přesně hrát. Své repliky pronášejí s odhodláním a zaujetím, scénář jim ale bohužel na mnoha místech předepisuje tak stupidní dialogy, že se kolikrát neubráníte smíchu. V některých momentech si budete připadat asi tak, jako když vám mladší bráška pouští scénky, co s kamarády secvičili na chalupě a nahráli na tátovu kameru. O to vás víc pak překvapí fakt, že film natočil režisér Šestého smyslu M. Night Shyalaman.

http://www.youtube.com/watch?v=9W1dhqc-JBs

Příběh o tom, jak malý chlapec zachraňuje svými nadpřirozenými schopnosti, vůlí a čistou myslí svět tu byl od dob Mojžíše mnohokrát. Tentokrát je však děj tak zašmodrchám odkazy na mytologii celého světa – tu vykoukne něco z křesťanství, tu z buddhismu, tady trochu new age rétoriky.
Z filmu si tak odneseme podivnou skrumáž dojmů, kterým může vévodit povedený a efektní obraz vod zvednutých sto metrů vysoko, spolu se vzpomínkou, že v různých kulisách pořád někdo cvičil cosi jako tai-chi a tím uváděl do pohybu různé živly. Pro ty úplně natvrdlé je tu berlička nejprofláknutější, polopatistický voice over, osvětlující každé dějství. Pomyslným hřebíčkem do rakve je pak český dabing.

PS: výhodu mají ti, kdo neviděli původní seriál. Budou nejspíš méně zmateni.  

Poslední vládce větru
USA/fantsasy/103 min.
Scénář a režie: M. Night Shyalaman
Hrají: Noah Ringer, dev Patel, Nicola Peltz
Premiéra v ČR: 19.8.2010