post-hudba: Největší pekla si tvoříme sami v sobě

Jiri-Vanek

Hudební duo post-hudba je v záplavě mladých českých kapel milé překvapení. Jejich třetí EP nazvané Artefakty přináší šestici jednoduchých písniček se zajímavými texty v komplikovaném elektronickém kabátě. Skupina zároveň netradičně pracuje se slovy, a není řeč jen o textech.

V záplavě nových českých kapel, které jsou velmi často až bolestně neumělými kopiemi zahraničních vzorů, zní post-hudba poměrně svěže. Harmonicky nekomplikované, folkové písničky napůl odzpívané, napůl odrecitované hlubokým hlasem výhradního textaře kapely Dominika Zezuly jsou zabalené do nepravidelných syntezátorových šumů, zvuků a ruchů, o které se stará Tomáš Havlen.

Poslechněte si post-hudbu v Youradiu

Sami pánové označují svůj styl jako “existenciální pop”. S tím popem bych si dovolil trochu nesouhlasit: každý, kdo četl Manuál od The KLF, má jistou představu, jakou funkci má v popové písni beat a groove. Je to pravidelná struktura, které se nebohý posluchač drží, aby bez zaškobrtnutí prošel zákrutami slok, bridgů, refrénů a kód.

Z tohoto pohledu je ale post-hudba často absolutní alternativou; rytmické a melodické struktury v jejích skladbách jsou natolik nepravidelné, až si jedinec klasicky vzdělaný v hudbě nemůže odpustit otázku, do jaké míry je nahraný zvuk záměrem tvůrce a do jaké míry výsledkem náhodného klikání v hudebním programu, kdy nezáleží tak moc na tom, na kterou osminku zahraje kopák, hlavně když se tam občas nějaký objeví. Nutno ale říct, že tahle vlastnost neubírá skladbám post-hudby napětí.

Velmi důležitou součástí Artefaktů je i výběr slov. Nemluvím jenom o textech; zábavný a zajímavý je i samotný název kapely nebo nápad pojmenovat všechny skladby Artefaktů prvním pádem plurálu s koncovkou “-y”. První dvě EP post-hudby trpěla zbytečnou sociální angažovaností a naivistickým vyjadřováním se k velkým tématům. Texty na Artefaktech jsou intimnější a osobnější; rýpají se a hnípají v mezilidských vztazích zcela v souladu s tvrzením, že citliví lidé si ta největší pekla tvoří sami v sobě. 

ArtefaktyTěžko říct, zda bude po slibných Artefaktech následovat i skutečná deska. Fotbalovou hantýrkou: už jsem bohužel viděl příliš mnoho talentů, co se po jedné vydařené sezóně zakopali ve druhé ruské lize. Důležité je ale tady a teď, a kdyby mi dneska bylo dvacet, naučím se druhou skladbu desky jménem Skořápky na španělku a balím na ni hipsterky u táboráků. Podle mě to nemůže nefungovat.

post-hudba – Artefakty
Vydavatelství: vlastní náklad
Seznam skladeb: Přístavy, Skořápky, Jeřáby, Dostihy, Mosty, Barikády

Témata: