Představujeme Cheta Fakera. Chameleona, který přijede na Colours

ondrejbambas

Život, který australského hipstera - chameleona - muzikanta Cheta Fakera při skládání inspiruje, prý nemusí být nijak zvláštní. Přesto se mu podařilo složit velmi zajímavý multižánrový a křehký debut Built On Glass, se kterým se letos přijede ukázat i do České republiky. Chet Faker je náš letní tip.

Australský hudebník Nick James Murphy musel kvůli shodě jmen s jiným umělcem to své nahradit pseudonymem. A nebylo to nijak těžké. Kromě desek z Motownu a chill outu z domovského prostředí má totiž tenhle chlápek rád i jazz Cheta Bakera; a jméno Chet Faker nakonec docela dobře vystihuje Murphyno chameleonství a proplétání různými hudebními styly, které mají stejně blízko k radiovému popu jako hipsterství (k němuž odkazuje pečlivě pěstovaný plnovous).

http://www.youtube.com/watch?v=ps9SvcY1R6I

Chet Faker chtěl nejprve udělat desku pro všechny. Pak přišel s ambicioznějším cílem složit neobjevenou hudbu, ovšem během skládání narazil na limity. Začal s kompromisy a po dvou letech přinesl debut Built On Glass. Není možná dokonalý, ale je rozhodně upřímný. Jak sám Faker říká, život, ze kterého při skládání čerpá, nemusí být nikterak zvláštní, po překlopení na disk se však stává produktem s hodnotou. A je to možná právě Fakerova přirozenost, přes kterou se s ním tolik posluchačů ztotožňuje.

http://www.youtube.com/watch?v=s1JsBhRCRH0

Poprvé na sebe Faker upozornil coververzí hiphopové klasiky No Diggity americké kapely

. Přestože je zvuk originálu nadčasový, díky soulovému nádechu, jemnému piánu a odkazy k dubu z ní Australan udělal svébytnou novou skladbu. Singl Chetovu kariéru možná opravdu nastartoval, byly to ale hlavně jeho vlastní písničky I’m Into You a instrumentální Cigarettes And Chocolate z EP Thinking In Textures, které upozornily na fakt, že s Fakerem přichází na scénu talentovaný muzikant.

Na novince Built In Glass, opravdu doslova křehké jako sklo, najdeme skvělé věci včetně smooth singlu Talk Is Cheap a prosluněné 1998 s techno feelingem; jsou to malé kreativní nápady v podkladech, které matou a skákají od jednoho žánru ke druhému, co je na desce nejzábavnější. Podobně se daří i blakeovské Blush a radioheadovské Cigarettes & Loneliness.

Chet Faker - Built On GlassŠkoda je snad jen to, že méně povedené kousky Release Your Problems a Dead Body desku otevírají a uzavírají a dostávají se tak poslouchačům do uší ještě výrazněji. Až se Faker naučí lépe třídit, budeme se mít na co těšit. (Upřímně, my už se těšíme teď. Chet letos přijede na Colours of Ostrava.)

Chet Faker – Built On Glass
Vydavatelství: Future Classic
Celkový čas: 51:25
Seznam skladeb: Release Your Problems, Talk Is Cheap, No Advice, Melt (feat. Kilo Kish), Gold, To Me, /, Blush, 1998, Cigarettes & Loneliness, A Lesson In Patience, Dead Body