Příliš nudné, křečovité a trapné 2Bobule

Stefan-Titka

Nejnavštěvovanější film loňského roku se vrací s pokračováním. Už samotný fakt, že přichází rok od premiéry prvního dílu, varuje. Je-li jednou z kvalit dobrého vína jeho vyzrálost, pak 2Bobule přichází s rychlokvaškou, která opakuje, recykluje a místo zábavy přináší jen nejdražší PR vinařství v České republice.

Lukáš Langmajer alias floutek Jirka, který na konci přestane utíkat před odpovědnostíAby nedošlo k mýlce – kvalita obvykle nemá co dělat s časem. Na 2Bobulích je ale až moc vidět, že díky úspěchu jedničky vzniknout prostě musely. A že se spěchalo, aby se stihla „sezóna“. Do vinic se tak vrací staří známí Kryštof Hádek, Lukáš Langmajer, Lubomír Lipský, Václav Postránecký i Tereza Voříšková, ale shledání to je, zůstaneme-li v rétorice tématu filmu, především trpké.

Film se kácí jako domek z karet
Co nás čeká, to nám režisér předestře už v úvodní scéně rodinné oslavy. Rádoby humor, který v prvé řadě kromě vtipu postrádá i smysl pro načasování, posazený do líbivého, o to víc lživého obrazového balení. Není to Jiřím Krampolem ani Janou Švandovou, kteří si tu střihli role zbohatlíků, nahánějících svého nastávajícího zeťáka Jirku, jenž se schovává u svého kamaráda Honzy (děj filmu v jedné větě). Problém tkví v samé podstatě věcí.
Tvůrcům po většinu času nefunguje nastavená šablonka „komedie“ a celý podnik se tak kácí k zemi jako domeček z karet. K zasmání  – nahrané vtipny chvílemi připomínají o několik tříd horšíKameňák Zdeňka Trošky– je toho tady totiž zoufale málo a když už se člověk zasměje, tak spíše na konto tvůrců, z jejichž naivity občas až zamrazí. A to nekomentujeme naprosto neskrytou reklamu na většinu (mediálních) partnerů – jen si všimněte, co čte Jana Švandová na dvorku, důchodci na návsi nebo jakým bannerem proletí auto "nespoutané" dvojice Hádek – Langmajer.

Podívejte se na ukázku ze 2Bobulí

Linie s Jiřím Kornem coby nájemným zabijákem Tichým je jalová, stejně tak nevěrohodně působí i nemohoucnost vykreslit vztah Honzy (Kryštof Hádek) a Kláry (Tereza Voříšková) jinak než po vzoru „opije se a lituje svých činů, zatímco Klára trucuje v koutě“, který je tu nastaven tak stokrát. Podobně otravným prvkem se stává i mentorující a všudypřítomny „duch“ Lubomíra Lipského.

Je toho málo, co na 2Bobulích vyzdvihnout. Pomineme-li sympatickou hudbu nepříliš profláklého písničkáře Jamese Harriese a poetickou skladbu CyRáno kapely Kryštof, tak vlastně skoro nic. Za maskou příjemné podzimní podívané se totiž bohužel skrývá bolehlav par excellence.
Zvažte, jestli místo do lístku neinvestujete raději do nějaké té lahvinky. Hlava vás bude bolet míň.

2Bobule
Komedie, Česko, 2009, 94 min
Režie: Vlad Lanné
Hrají: Kryštof Hádek, Tereza Voříšková, Lukáš Langmajer, Lubomír Lipský st., Jiří Krampol, Jana Švandová, Miroslav Táborský, Václav Postránecký, Jiří Korn a další
Premiéra v ČR: 22. října 2009