Příliš rozverní Green Day

kristinabila

Green Day prý mají nejplodnější období, a proto se v rozmezí několika měsíců rozhodli vydat hned tři desky. První ¡Uno! připadla na září a kapela si v den jejího vydání udělala hezké promo, když poslala frontmana Billie Joe Armstronga do léčebny. Ovšem zdá se, že v momentě, kdy Armstrong definoval album jako „power pop“ nebo „něco mezi AC/DC a Beatles“, namol tak úplně nebyl.

Fandové starších desek Green Day zajisté okamžitě vypálí otázku: „Je ¡Uno! o návrat ke kořenům?“ Ano i ne. Kalifornská trojice se inspirovala skladbami typu Welcome To Paradise či When I Come Around a servíruje posluchačům obdobně vesele bezstarostné kytarovky jako v polovině 90. let za dob Dookie. Odklon od stylu rockové opery, kterou kapela aplikovala poslední roky, ostatně Billie Joe Armstrong potvrdil v rozhovoru pro časopis Rolling Stone potvrdil. Jenže pánové jsou na novince rozverní až moc.

Obvyklá dunivá smršť, na niž američtí punkrockeři dříve lákali, se vypařila. Naléhavost a síla projevu šla ke dnu hned za ní, bicí ani kytary už nezní tak ostře; jako kdyby se ¡Uno! brodila po kotníky v mělkosti. Řeči o hromadě kvalitních nápadů vyvrací hned třetí Carpe Diem – něco tak primitivního by Green Day ve své pozici na desku vůbec neměli zařazovat.

Poslechněte si nové Green Day v YouRadiu

Z toho pramení veškerá nespokojenost. Dvanáctistopová nahrávka nezní sama o sobě nijak tragicky, jenže v zasazení do kontextu toho, co kapela za roky napsala a složila, nejde o žádný jackpot. Jen těžko definovat, do čeho se to muzikanti vlastně pustili, každopádně zdá se, že označení power pop je pro zářijovou nahrávku víc než trefné.

Každá mince má samozřejmě dvě strany; krev v žilách rozproudí alespoň singlovka Let Yourself Go, kolegyně Angel Blue je zase sympaticky pozitivní. Finální Oh Love se pětinásobným držitelům Grammy nejspíš nevešla na poslední 21st Century Breakdown, styl jmenované nahrávky totiž kopíruje poctivě. Výčet skladeb, které nesplývají s ostatními v gumovou hmotu, tu ale bohužel končí.

Green Day - UnoPokud rodičům-rockerům nevadí, že ¡Uno! nevzbuzuje žádné emoce, můžou ji bez obav pouštět svým ratolestem. Jejich formující vkus tím nepoškodí. A my doufáme, že po následující desce ¡Dos! se o tom bude alespoň spekulovat.

Green Day – ¡Uno!
Vydavatelství: Supraphon
Celkový čas: 41:44
Seznam skladeb: Nuclear Family, Stay the Night, Carpe Diem, Let Yourself Go, Kill the DJ, Feel for You, Los sof Control, Troublemaker, Angel Blue, Sweet 16, Rusty James, Oh Love

Témata:,