Principál Kanye West se slavně vrací do města


Když se Kanye West zjevil v roce 2004 s debutem The College Dropout na hiphopové scéně, způsobil svým přístupem, hravostí a hudební inovací poprask. Teď, o šest let později, tři alba a čtrnáct cen Gramy bohatší, vydává pátý studiový počin, povedenou desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Poskládal ji jako povedené varieté.

Kanye West je fenomén, který už dávno nehýbe jen světem hip hopu. Stále z něj sice naoko vychází a snaží se ho alespoň formálně držet, nicméně jeho hudba jde dál. Na nejnovějším albu My Beautiful Dark Twisted Fantasy to opět potvrzuje; míchá žánry a posunuje se k promyšlenému popu. West nikdy nebyl a ani nebude převratný rapper, a stejné je to se zpěvem. Kombinace obého ho sice posouvá o krůček před ostatní, jeho hlavní zbraní je ale právě zmiňovaná hravost.

Skladby s jasným začátkem a koncem
Jednotlivým kouskům z My Beautiful Dark Twisted Fantasy nemůžeme říkat tracky, ale skladby. West je skladatel, který se s každou písní mazlí do posledního detailu, aby z ní vymodeloval dokonalé, pestré a zábavné vysoupení s jasným začátkem, vrcholem i koncem. Všechny písně pak společně poskládají ucelené představení, jež West řídí jako principál svůj cirkus. Plný překvapení, efektů, zvratů a také akrobatů. Na pomoc si jich přivzal víc než jednu maringotku.

V záři reflektorů se tak vystřídají největší špičky současného showbusinessu. Je až neuvěřitelné, kolik lidí dokázal West poskládat na desku tak, aby se navzájem nepřekřikovali. V jedné skladbě můžete zaslechnout RihannuFergie, v další se v rapu střídají Jay-Z, Rick Ross a RZA. Pokračuje tradiční Westův vokální partner John Legend, rappeři Raekwon, Pusha T, Kid Cudi a výčet stále ještě není kompletní.

K dnešnímu dni se ven dostaly tři albové singly. Po pilotní rapem našláplé Power přišla uvolněnější Runaway, ke které West představil také vlastnoručně zrežírovaný klip. Ten jen pro nás zajímavý i lokalitou, natáčel se totiž v Praze a choreografii pro něj vytvářel Yemi AD. Posledním singlem je opět rapová pecka Monster.

Podívejte se na Power

Podívejte se na Runaway

My Beautiful Dark Twisted Fantasy je vynikající deska, kterou Kanye West potvrzuje pověst jednoho z nejlepších komplexních interpretů současnosti. Dost možná i nejlepší je, ale přes všechnu chválu se My Beautiful Dark Twisted Fantasy – alespoň u mě – ze stínu alb The College Dropout nebo Graduation vystoupit nepovedlo.

Je sice stejně zábavné a do jisté míry i novátorské, ale bod dolů mu nakonec sráží onen obrovský počet hostů. Nebylo by lepší, kdyby dal Kaney víc prostoru sám sobě a nesnažil se za každou cenu strhnout pozornost na známé tváře ze současné scény? Není těch zpívaných refrénů a chytlavých melodií až My Beautiful Dark Twisted Fantasypříliš? My Beautiful Dark Twisted Fantasy je instrumentálně výborné, ale díky (nebo kvůli?) různorodé nadílce hostů zní opravdu až cirkusově.
Jako kdyby si Kanye West vydal řadovou výběrovku.

Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Vydavatelství: Universal Music
Celkový Čas: 68:42
Tracklist (13): Dark Fantasy, Gorgeous, Power, All Of the Lights Interlude, All Of the Lights, Monster, So Appalled, Devil In a New Dress,Runaway, Hell of a Life, Blame Game, Lost In the World, Who Will Survive In America

 

Témata:, ,