Proč muži a ženy prožívají deprese jinak?

Redakce

Dospívající dívky a chlapci neprožívají deprese stejným způsobem, zjistili britští neurologové. Jde o výsledek studie, v níž byly odděleně mužům a ženám ukazovány deprimující fotografie.

Pokus ukázal, že muži a ženy nereagovali stejně: ženy se cítily více dojaté, zatímco mužům začalo rychleji bušit srdce. Tváří v tvář smutku ženy zapojují svou duši a emoce, zatímco muži reagují tělem.

To rovněž znamená, že muž bude více naslouchat tomu, jak by zvětšil svou fyzickou sílu, a že ženy budou přístupnější radám týkajícím se jejich emocí. Tyto rozdíly je obtížné vysvětlit.

Svou roli možná hrají kulturní faktory, kdy je například ženám dovoleno více vyjadřovat emoce. Uvažovat lze také o hormonálních faktorech, říká francouzský profesor psychiatrie Michel Lejoyeux, jehož citoval deník Le Figaro.

Úroveň psychického utrpení je u obou pohlaví stejná, ale vyjadřují je jinými způsoby: deprese a úzkosti jsou častější u žen, zatímco závislé chování (alkohol, drogy, hry) se více vyskytuje u mužů. „Ze své praxe vím, že perfekcionismus, kdy chce být člověk za všech okolností dokonalý, a potravinové obsese jsou častější u žen. Ty jsou také vnímavější k doporučením, která se týkají konzumace potravin ovlivňujících náladu. Muže do stavu deprese uvádějí ‚špatní přátelé‘. Přichází ke mně mnoho pacientů, kteří se svěřují, že mají tajemství, jak si každý večer udělat dobrou náladu a uvolnit se: alkohol. Tato víra ve ‚špatného přítele‘ považovaného za řešení deprese je častější u mužů než u žen,“ říká Lejoyeux.

A jak se tedy můžeme před špatnou náladou chránit? Můžeme se udržovat v dobré fyzické formě, případně změnit způsob života a myšlení.

Nezbytnou podmínkou dobré nálady je pak fyzická aktivita: uvolňují se při ní hormony radosti endorfiny a hormon serotonin, který je přírodním antidepresivem. K tomu, abychom si udrželi pozitivní myšlení, stačí dvě a půl hodiny tělesné aktivity týdně, říká profesor Lejoyeux.

Vědecké studie rovněž ukázaly, které potraviny působí proto depresi. Jde o potraviny bohaté na hořčík, jako je černá čokoláda, arašídy, mandle, avokádo a banány.

Další studie realizovaná na vzorku 700 amerických studentů ukázala, že ti, kteří trpěli stresem nejméně, jedli alespoň třikrát týdně okurky, kyselé zelí a jogurt. „Svým pacientům zdůrazňuji i důležitost spojení s přírodou: čím jsme jí blíž, tím jsme šťastnější,“ zdůrazňuje psychiatr.

Lejoyeux ženám nejčastěji radí, aby ze svého dosahu odstranily zvětšovací zrcadla. Není k ničemu pozorovat své drobné nedostatky, skvrny na pleti či vrásky.

A takové pátrání po drobných chybičkách je docela symbolické: jestliže hledáte ve svém životě všechno, co bylo deprimující, a věnujete značný čas tomu, abyste o tom přemýšleli, útočíte na svou dobrou náladu. Drobným hříchem dam je i paracetamol…

Jeho pravidelné užívání ohrožuje játra a kazí dobrou náladu. Je třeba si uvědomit, že léky nejsou vždy řešením a že před depresemi nemusíme skládat ruce v klín.

Máme určité potraviny, můžeme cvičit a žít tak, abychom se jim vzdalovali. Le Figaro také uvádí, že pokud jde o sebevraždy, ve Francii vedou kupodivu muži: podle Národní observatoře pro sebevraždy se konečné zúčtování se životem týká ze 75 procent mužského pohlaví a v případě dospívajících je to dokonce z 80 procent.

5 produktivních věcí, které můžete dělat, pokud se cítíte osamělí

2 pravdivé příběhy lidí, kteří byli v dětském věku uneseni a zažívali peklo