Prokletá hodina: Proč lidi tolik děsí, když se vzbudí ve 3 v noci?

Redakce

Říká se jí Ďáblova hodina. Režiséři hororů si ji často vybírají jako čas, kdy se jejich postavy budí a zažívají hrůzy a podle všeho děsí i smrtelníky v reálném životě. O co vlastně jde s prokletou třetí hodinou ranní?

Máte tendence budit se kolem třetí hodiny ranní? Pokoj vám připadá tak nějak temnější a zvuky intenzivnější? To nejste sami. O tzv. Ďáblově hodině totiž koluje mnoho pověr. Jak to, že na nás tak působí?

V první řadě si s námi hraje náš mozek. Pokud máte tendence věřit v nadpřirozeno a znáte všechny tyto pověry, budete mít tendence se probouzet. Navíc se jedná o čas, kdy bývá v noci skoro největší tma, člověk je rozespalý, malátný a když se k tomu přidá ještě nějaký temný sen, může ho to dokonale zmást.

Zároveň hraje roli symbolika čísla tři. Tuhle hodinu si prý ďábel vybírá proto, aby zesměšnil Svatou trojici. Kolem třetí odpoledne, také údajně zemřel Ježíš na kříži a říká se, že právě třetí hodina je ideální na nejrůznější seance, protože tzv. brána mezi naším světem a tím druhým je otevřená dokořán. V 16. století navíc třetí hodinu ráno tehdejší papež označil jako „Hodinu čarodějnic“, jelikož podle něj právě tehdy hříšné ženy pořádaly slety a obcovaly se Satanem.

O šíření strachu ze třetí ráno se zasloužil i kultovní spisovatel Ray Bradbury, který jednou prohlásil, že ve tři umírá v nemocnicích nejvíce lidí.

Jestli se tedy většinou v ty tři budíte, zkuste si vymlátit z hlavy, že je na té nebohé hodině něco špatného nebo démonického. Jakmile bude vaše podvědomí chápat, že je to všechno jenom výmysl, bude se vám spát klidněji. Ale na každém šprochu pravdy trochu…

5 neuvěřitelných příběhů lidí, kteří prožili klinickou smrt

VIDEO: Žena odešla z promítání hororu Annabelle 2 s křikem, před sálem se začala bít do obličeje