Rádi házíte věcmi po lidech? Pak navštivte jeden z těchto 6 festivalů

Redakce

Jen tak si něčím po někomu hodit a bez rizika rvačky? No proč ne! Tyto světové festivaly házení přímo oslavují.

  1. Indický festival Holi
    Slavný festival, který v Indii probíhá každý březen, je znám také jako „festival barev“. Jeho součástí je házení sáčky s barevnými prášky nazývanými gulal. Když na to přijde, v daném městě jsou nahlášeny zóny, v nichž je cílem cokoliv a kdokoliv. Takže pokud nechcete vypadat, jako by vás pozvracela duhová víla, těmto místům se raději vyhýbejte. Je to ale královská zábava!
  2. Festival La Raima, Španělsko
    Poněkud špinavější verzi házecího festivalu mají ve španělském městečku Pobla del Duc. Tam se už od roku 1930 každý březen sejdou všichni obyvatelé, aby po sobě, na oslavu sklizně, házeli hrozny. Město k těmto hrátkám dává k dispozici 90 tun vinných plodů. To bychom tedy uklízet nechtěli!
  3. Proslulá La Tomatina
    Španělé to házení zjevně milují! Jejich je totiž i světoznámý festival Tomatina, kdy se davy koupají v tunách rozmačkaných rajčat. Odehrává se ve vesničce Bunol ve Valencii a každoročně se ho účastní až 30 tisíc lidí.
  4. Pomerančový festival v Itálii
    Odehrává se v italském městě Ivera a má základ v tradici, která velela házet shnilé pomeranče na odsouzené sexuální násilníky. Dnes se lokální týmy účastní dost divokých bojů a turistům není dovoleno se do soutěže zapojit. Stejně ale musí nosit červenou čepici, pokud nechtějí, aby jim nějaký ten citrus přiletěl do tváře.
  5. Španělský festival mravenců
    Pokud to máte rádi drsně, tohle je to pravé. Festival ze španělské Galicie má tisíciletou tradici. Lidé při něm na sebe navzájem házejí hrudky bahna, do kterých předtím umístí hrst mravenců (těch, co koušou, pro pořádek). Moc velká sranda to asi nebude, ale zážitek rozhodně ano!
  6. Dubnový Els Enfarinats
    A ještě jedno Španělsko. 200 let starý festival házení mouky Els Enfarinats se koná vždy na Apríla, tedy 1. dubna, na náměstí městečka Ibi. Zajímavá je hlavní cena – pokud se vám nebo vašemu družstvu podaří udolat skupinu z radnice, na den budou platit veškeré zákony, které si vymyslíte. To rozhodně stojí za trochu mouky ve vlasech, no ne?

A ještě malý bonus…

V Austrálii má velkou tradici festival házení tuňákem, tím ale soutěžící mrskají jen do dálky, nikoliv po sobě navzájem. To by vypadalo! Ve španělském regionu La Rioja se zase pořádá festival vína, během kterého se účastníci tímto nápojem navzájem polévají.

10 nejkrásnějších pláží světa, které musíte navštívit

8 základních věcí, které by měla mít každá holka v kufru, ať už jede kamkoliv