Radostná hra Kings Of Leon s mechanickým býkem

josefmartinek

Deska Mechanical Bull od Kings Of Leon se nese v daleko uvolněnějším duchu než její předchůdce Come Around Sundown. Nabízí všechno, co od současné indierockové kapely čekáme - našlapaný kytarový zvuk, drive, přesvědčivou interpretaci, emoce i řádný chraplák. Škoda jen, že nepůsobí jako komplet, ale jako sbírka nových singlů.

Posledním dvěma deskám Kings Of Leon, Only By The Night z roku 2008 a tři roky staré Come Around Sundown, mnozí vyčítali odklon od tradičního rocku. Pravda, zmiňované nahrávky se nesly v daleko více popovém duchu než by bylo u ortodoxních příznivců tvrdší muziky žádoucí. Stadionové ambice však formace z Nashvillu naplnila do puntíku a díky hitům jako Sex On Fire, Use Somebody nebo Radioactive vyrostla mezi největší kapely současnosti.

Poslechněte si Kings of Leon v Youradiu

Už před vydáním novinky Mechanical Bull hlásal rodinný klan Followillů návrat ke kořenům. Ten je z desky silně cítit, že by ale pánové zapomněli na mainstreamovější publikum, to se však říct také nedá. Jisté je každopádně jedno: mechanický býk se nese v daleko uvolněnějším duchu než jeho předchůdce. Zábavnější vyznění naznačil už otvírák s vtipným názvem Supersoaker. Energická vypalovačka disponuje vším, co lze od současné rockové skupiny žádat – našlapaný kytarový zvuk, drive, přesvědčivá interpretace i řádný chraplák.

Na veselou strunu vsadili Kings Of Leon také v songu Rock City, kterému dominuje rytmické vytleskávání i velmi šťavnatá poloha hlasu Caleba Followilla. Mezi vrcholy nahrávky patří určitě i Family Tree, která začíná velmi uvolněně; takřka odříkané sloky však postupně vygradují v juchavý refrén, k němuž se postupně přidávají násobené vokály.

Syrověji vyznívá lehce potemnělý song Don’t Matter, který svou ledabylou náladou přenese posluchače do zaplivané putiky v Tennessee. Velkou část nahrávky pak obstaraly balady; Followillův zastřený hlas v nižších polohách nemůže svou naléhavostí a emotivností nechat v klidnu snad žádnou ženu. Silný okamžik přichází Kings Of Leon - Mechanical Bullv podobě táhlé, více než pětiminutové Beautiful War, ale i v druhém singlu Wait For Me nebo dojemném cajdáku Tonight.

To je ale možná i ten největší problém desky, víc než jako ucelený komplet totiž zní jen jako sada nových písniček, které se za tři roky nashromáždily. Ostatně slabší místo by se v téhle sbírce také našlo, zvlášť v druhé polovině desky; třeba v tvrdé a nepřístupné Coming Back Again.

Nic to ale nemění na faktu, že mechanický býk Kings Of Leon se kýve v zábavném rytmu a je radost se s ním vézt na jedné vlně.

Kings Of Leon – Mechanical Bull
Vydavatelství: RCA/Sony Music
Seznam skladeb: 42:31
Celkový čas: Supersoaker, Rock City, Don´t Matter, Beautiful War, Temple, Wait For Me, Family Tree, Comeback Story, Tonight, Coming Back Again, On the Chin

 

Témata:,