Recenze filmu Love: Nuda, kterou nezachránila ani zoufalá snaha o soft porno

Redakce

V kinech právě běží novinka Gaspara Noého s názvem Love. Co si pro nás režisér připravil?

Film Love pojednává o Francouzce a Američanovi, kteří pro sebe zahoří silnou láskou a hlavně vášní. Pod nátlakem drog, alkoholu, chtíče a nudy začnou experimentovat v milostném životě a jaksi se jim to zvrhne. Začnou si vyčítat nevěry a různé poměry, až se samozřejmě, jak už to tak v životě bývá, stane neštěstí. Hlavní hrdina neoplodní svou milou, ale někoho úplně jiného. Přichází trpký rozchod, pád na dno a strach o životy. Potud dobré. Co ale film nabídl dál?

Kromě pár docela vzrušujících erotických scén nic moc. Navíc očividná snaha režiséra kopírovat svého kolegu Larse von Triera byla až nepříjemná. Milostné scény byly zbytečně dlouhé, ostatně jako celý snímek, a podle skromného názoru autorky tohoto článku nic nepřinášející.

Na druhou stranu režisér pěkně pracoval se stíny a světlem. Scény tak vypadaly docela dramaticky a až skoro divadelně, za což si zaslouží naše uznání.

Love může ohromit někoho, kdo ještě sex neměl, to ano. Pro ostatní smrtelníky ale film nepřinese nic nového. Sex totiž patří k životu a k vztahu, tudíž na tom, že se dva mají rádi a provozují spolu sex, nevidíme nic kontroverzního.

Co ale musíme režisérovi pochválit, abychom mu jen nespílali, je výběr hlavních herců – Karla Glusmana, Klary Kristin a Aomi Muyock. Když už nic jiného, byli estetičtí a hezky se na ně dívalo.

Témata: