Robin Hood jinak (a špatně)

Stefan-Titka

Bohatým bral, chudým dával. Až na to, že v posledním zpracování legendy v režii Ridleyho Scotta se tohle ikonické motto zbojníka ze sherwoodského lesa vytratilo. Nový Robin Hood je totiž tak trochu podvod na diváka. V traileru se vás tvůrci snaží dostat na film o legendě, ale místo toho v kině dostanete jen jakýsi úvod k legendě. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby bylo na co koukat.

Na začátku se Robin Hood nejmenuje Robin Hood, ale Robin Longstride. Ve službách Richarda I., zvaného Lví srdce, táhne krajinou ve jménu kříže. Poté, co ho král za jeho upřímnost o smyslu křížové výpravy nechá uvěznit, rozhodne se společně s několika přáteli utéct. Jelikož je při obléhání hradu Richard I. zasažen šípem do krku a smrtelně raněn, naskýtá se jim jedinečná příležitost.

Robin a Marion, Crowe a BlanchettSpokojení budou historici, milovníci příběhů moc ne
Lidem odkojeným verzí legendy, ve které Robin Hood čeká na návrat Richarda „Lví srdce“ jako jeho věrný služebník, to musí po přečtení prvního odstavce už trochu šrotovat v hlavě. Robin Hood, co není Robin Hood, ale Robin Longstride? Richard „Lví srdce“ mrtvý po čtvrt hodině? A to ještě nevíte, že v Sherwoodu se Robin Hood taky moc neohřeje.

Film možná udělá radost historikům, kteří mohou ocenit špinavou estetiku anglického středověku se všemi jeho detaily nebo momenty, které údajně vycházejí z reálných historických faktů (Richarda I. prý opravdu zabil kuchař jednou šťastnou ranou z kuše jako ve filmu). Komu udělá radost už méně, jsou diváci, kteří podle reklamy očekávají epický film.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=KSqL9ygBCck

Robin Hood byl od začátku projekt přinejmenším komplikovaný. První verze scénáře počítala s naprosto převráceným modelem, kdy kladným hrdinou měl být Šerif z Nottinghamu a zlotřilým záporákem Robin Hood. I během samotného natáčení se scénář musel údajně intenzivně přepisovat. Robin HoodNa výsledném produktu je to bohužel vidět.

Scénář Briana Helgelanda neví, jestli dovyprávět jednoduchý příběh, nebo zabíhat do epičtější polohy, tak pro jistotu zkouší obojí. Pouští se do politických tahanic Anglie s Francií, mudruje o právech obyčejných lidí v područí šlechty a z Robina Hooda se snaží udělat středověkého Martina Luthera Kinga.
Z legendy tu zůstává třeba Robinova láska Marion, ale pokud někdy ve své kariéře byla Cate Blanchett jen „obyčejná“, tak právě tady. Žádná chemie tu neprobíhá, žádné emoce – nic, co by nás k jakékoli postavě alespoň trochu přiblížilo.

Je až zarážející, jak obyčejný film s hvězdami typu Russella Crowea a Cate Blanchett dokázal Ridley Scott natočit. Marně budete hledat nějaký moment, který by vás vytrhnul z apatie. Dokonce i akční scény jsou na Ridleyho Scotta k uzoufání sterilní a navíc i nepřehledné (dost často nevíte, co se na plátně před vámi zrovna děje). A i když závěrečná velká bitva jakžtakž funguje, na to, aby napravila dojem z předchozího nudného a nezajímavého vyprávění. Je už příliš pozdě.  

P.S.: Myslete si o autorovi recenze co chcete, ale pořád u něj vede „pohádková“ verze s Kevinem Costnerem a Alanem Rickmanem. Čistý hollywoodský blockbuster, jak má být!

Robin Hood
Akční/drama
USA, Velká Británie, 2010, 140 minut
Režie: Ridley Scott
Hrají: Russell Crowe, Mark Strong, Cate Blanchett, Scott Grimes, Kevin Durand, Bronson Webb, Vanessa Redgrave, Oscar Isaac, Léa Seydoux a další
Premiéra v ČR: 13. května 2010