Rozhovor se zakladateli NaFilM: Co připravují?

Redakce

O projektu NaFilM jsme vás již informovali. Trojice mladých nadšenců Adél-Terez-Kuba se rozhodli vytvořit něco, co u nás ještě nebylo - filmové muzeum. Výstava v Nerudově ulici, kterou, doufáme, hodně z vás navštívilo, sice již skončila, ale ne úplně. Směřovala totiž k něčemu mnohem většímu, k Národnímu filmovému muzeu. A protože NaFilM zatím nemá stálou budovu, vznikají muzejní expozice postupně právě pomocí navazujících výstav. Co se od skončení první výstavy změnilo? Co nového vás čeká? A kdy budou další z expozic otevřeny? To a další informace se dozvíte v následujících řádcích, a to přímo od těch nejpovolanějších, od naší trojice zakladatelů. Hlavním mluvčím byl Kuba, kterého doplnily Terez a Adél.

Co se událo po ukončení výstavy?

Po výstavě se udál sled hned několika zásadních věcí. Především začalo hledání nového prostoru, kde bychom mohli v projektu filmového muzea NaFilM pokračovat. Měli jsme neskutečné štěstí a získali jsme nové zázemí v paláci Chicago na Národní třídě, navíc za úplně skvělých podmínek. Začali jsme vymýšlet rozdělení prostoru a strukturu nových témat, která bychom v muzeu rádi měli.

Jak dlouho jste hledali nový prostor?

Nějakou dobu to trvalo, přece jen sehnat vyhovující prostor za rozumných podmínek není úplně jednoduché. Rozhodili jsme sítě u známých, dali výzvu na Facebook a podobně. Nakonec se nám podařilo domluvit se na spolupráci s majiteli výše zmiňovaného paláce. Jelikož se jedná o původně jednu velkou kancelářskou místnost, musela se řešit přestavba, celkové architektonické pojetí. Obojí konzultujeme s odborníky a i to je pro nás nová zkušenost. Dohoda je taková, že první půlrok poběží zkušební provoz, ve kterém nám majitelé vyšli velmi vstříc, a poté se domluvíme, jak dál.

Kolik času vám NaFilM zabírá?

Prakticky veškerý čas. Máme to tak trochu rozdělené. Jelikož já (Kuba) mám k tomu ještě svou práci na plný úvazek, tak se NaFilMu věnuji především večer a v noci a Adél s Terez pak během dne, takže je to takový směnný provoz. Palác Chicago je teď takovým naším druhým domovem, a to doslova. Po otevření tomu nebude jinak. V muzeu se budeme pohybovat denně, abychom jej vylepšovali a také zjistili zpětnou vazbu návštěvníků, což pro nás vzhledem k interaktivnímu pojetí instalací bude důležité.

Kdy muzeum otevřete pro návštěvníky?

Rádi bychom otevřeli v půlce listopadu, nejpozději do konce listopadu. Přesné datum ještě nevíme, ale určitě jej dáme dopředu vědět.

Co na návštěvníky čeká?

Oproti výstavě v Museu Montanelli je čeká hned několik novinek. První, ne úplně potěšující, je, že v muzeu bohužel nebude „ruchárna”, ve které si návštěvníci mohli vyzkoušet tvorbu ruchů (s ohledem na to, že muzeum bude v místě, kde sídlí kanceláře, je to pochopitelné). Připravili jsme pro ně ale dva úplně nové úseky. První se bude věnovat cestě k prapočátkům filmu. Druhý úsek pak animovanému filmu v českém kontextu, protože naše filmová tvorba zásadním způsobem přispěla jeho celkovému vývoji a možnostem. Výstava bude stejně jako loni interaktivní – cílem je, aby se návštěvníci pomocí zážitků neformálně vzdělávali.

Jak Vám mohou lidé pomoci?

Možností je mnoho. Aktuálně tím, že se zapojí do kampaně na HitHitu. Když do 17. října vybereme částku 250 000 Kč, zvýší se nám díky podpoře Nadace Vodafone na dvojnásobek. Finančním příspěvkem si můžete předplatit třeba lístek na výstavu. Nepohrdneme ale ani věcnými příspěvky, jako je třeba kávovar, lednička, pomoc s propagací (tisk letáčků, plakátů a tak). Lhostejný nám po otevření nebude ani názor lidí, jsme opravdu zvědaví, co se jim bude líbit a co ne – muzeum filmu budujeme pro ně, a proto se tak mohou sami podílet na vývoji a zdokonalování jeho budoucí podoby.

Travnaté obrazy: To je mazec!

Geniální: Na trhu je černá pasta!

Témata: