S Hadouken! na večírek. Pravidelně každou sobotu

Jana-Moravcova

Co můžete dělat každý víkend? Přispat si. Jít na výlet. Odpočívat. Anebo vypadnout na večírek, kde vám bude stále dokola hrát nabušená deska Every Weekend od britských Pendulum juniorů, kapely Hadouken!. Je však otázka, jestli jejich agresivní beaty ustojíte.

Britští Hadouken!, i českému publiku dobře známí dorostenci z Londýna, zasáhli svým debutem Music For an Accelerated Culture poměrně široké publikum. Po velmi slabé dvojce For the Masses ovšem nyní šlapou do podobně nijaké louže elektronické hudby. Svou arogantní agresi nezklidnili, naopak, nezkrotné mládí si na aktuálním albu Every Weekend i přes varování prosazuje drum’n’base na hranici poslechové únostnosti pro širší publikum.

Poslechněte si Hadouken v YouRadiu

Do zvuku, který dýchavičně šlape na paty oblibeným australským veteránům Pendulum, Hadouken! mixují středoproudý pop bez výrazu (singl Levitate nevyjímaje). Tohle už dnes nemůže nadchnout žádnou průměrnou párty, o čemž vypovídají snahy nováčků "v oboru" typu Kentö, kteří mají k elektropopu alespoň minimální osobitý přístup. Hadouken! se nenechali příliš přesvědčit ani konkurencí, ani neúspěchem tři roky starého alba For the Masses, a servírují desku, která je jen o trochu lepší než zmíněná předchůdkyně. Bude to těžce vydobitým fanouškům stačit?

http://www.youtube.com/watch?v=x1W6p42uKQg

Nic není Hadouken! tak vlastní jako agresivní a nekompromisní zvuk, který drtí bubínky. Pilotní The Vortex má sice sílu lámat stromy, ale jeho životnost je stejně omezená jako u Stop Time či finální Oxygen. Vzorec, který Hadouken! užívají, je totiž stále tentýž – funkční melodický vzorec obalí rapem, vokální linkou a elektronickými parádičkami. U Daft Punk funguje struktura elektronické hudby skvěle i bez zpěvu. Jakto, že u Hadouken! to Hadouken!nejde? Že by byli ještě příliš mladí na to, aby dokázali přeměnit Spill Yout Guts nebo Bliss Out v něco víc než "backstreet boys" song?

Při desáté skladbě z Every Weekend si nebudete pamatovat, jak zněl první song. Možná je tahle deska vcelku příznačně materiálem, který budete chtít poslouchat v klubu do brzkých ranních hodin "každý víkend". Potom si jej ale nepotřebujete pouštět ve volném čase. Má totiž jen jeden účel.

Hadouken! – Every Weekend
Vydavatel: Surface Nord Record
Celkový čas: 43:59
Seznam skladeb: The Vortex, Levitate, Bliss Out, As One, Parasite, Bad Signal, Stop Time, Spill Your Guts, The Comedown, Daylight

Témata:,