Scissor Sisters zvou na nonstop party do tančírny U Úchyla

Jana-Moravcova

Jestli vám přiteplený projev amerických Scissor Sisters nedělá dobře, raději nečtěte dál. Ani do třetice totiž newyorský kvartet nesestoupil na scestí a zůstal - díky bohu - věrný svému roztomile úchylnému stylu a fistulkám Jakea Shearse. Takže navlíkněte ty nejšílenější hadry, co máte doma, a vyčešte drdol. Šílená Nightwork párty začíná.

Jake Shears zanechal letos svůj rukopis i jinde než na třetí řadovce Scissor Sisters. Na novince Kylie MinogueAphrodite otiskl nepatrnou stopu ve skladbě Too Much, nepozorný posluchač by si ale bez předchozího upozornění zřejmě ničeho nevšiml. Čistokrevný styl Scissor Sisters si totiž pečlivě schoval pro Sestřičky. Do novinky jej napěchoval přesně tolik, kolik se ho tam mohlo vejít. A možná poprvé můžeme s jistotou říct, že Scissor Sisters hrají i glam rock.

Je libo křidélko, nebo prsíčko?
Jedinou velkou změnou, jež si kapela, která s předchozí deskou Ta-Dah pobláznila takřka celou severní Ameriku, dopřála, bylo jméno producenta. Do velitelského křesla zasedl uznávaný Stuart Price (Madonna, Seal, Keane, Kylie Minogue). Kromě producentské práce se autorsky podílel na většině z dvanácti nových skladeb a podle prvních ohlasů odvedl společně s Jakem Shearsem skvělou práci.

Svěží a chytlavý pilotní singl Fire With Fire hlásí ohlas i v Evropě a celé album sklízí pozitivní reakce. Není divu. I bez Eltona Johna (na předchozím albu Ta-Dah se podílel na velehitu I Don‘t Feel Like Dancin‘) dokázala partička sestavit album, které se většinově konečně oprostilo od vlivu Bee Gees a Pet Shop Boys. Inspiraci ale opět nezapře a ani ji zapřít nechce. Svědčí o tom i skladba Any Which Way.

Scissor Sisters na nové desce upustili od iritujících výšek, které předchozí alba provázely od prvního do posledního tónu, a třeba Whole New Way se tak daleko lépe poslouchá. Více prostoru dostaly zaslouženě prvky bowieovského glam rocku. Slyšíte je hlavně v písničkách Night Work, Harder You Get a Running Out. Scissor Sister naservírovali všem diskotékám světa další letní chod, jen si vybrat, jestli slupnout křidýlko Fire With Fire, prsíčko Night Life nebo kůžičku Skin Tight.

http://www.youtube.com/watch?v=gq-BO6mI_gg

Obal, který ctí The Rolling Stones
Ptáte se , co dělá na přebalu novinky vypracované pozadí v těsných kalhotách? Je pravda, že nic společného – snad kromě představy bláznivého tance – s názvem alba ani jeho atmosférou nemá. Ale nepatří jen tak někomu – svoje pozadí propůjčil desce baletní tanečník Peter Reed. Scissor Sisters dávají obalem desky hold slavnému albu Sticky Fingers od The Rolling Stones z roku 1971; na jejím přebalu se objevil podobný pohled na mužské tělo od pasu dolů – ovšem zepředu, tedy s vyrýsovaným mužstvím.  

Scissor Sisters nemají potřebu šokovat tak, jako kdysi šokovali Stouni. Překvapují spíš ucelenou sestavou silných skladeb s řadou dávno použitých prvků; je tedy celkem jedno, jestli vykrádají sami sebe, nebo kohokoliv jiného. Na desce Ta-Dah se Scissor Sisters nakročili, s Night Work stojí opět sounož o kus dál a skladbou Obal desky Scissor SistersInvisible Light, která sofistikovaně kombinuje prvky celé třetí řadovky, otevírá brány nonstop tančírny U Úchyla. My jsme si na ní s chutí zatancovali už na slovenském festivalu Pohoda, kde Scissor Sisters ukázali, proč jsou jednou z nejšílenějších a zároveň nejzábavnějších tanečních kapel současnosti.

Scissor Sisters – Night Work
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 44:13
Seznam skladeb: Night Work, Whole New Way, Fire With Fire, Any Which Way, Harder You Get, Running Out, Something Like This, Skin Like Cat, Skin Tight, Sex and Violence, Night Life, Invisible Light

Témata:,