Setkání Lady Gaga a dalajlamy popudilo čínské fanoušky. Zakáží jí vystupovat? Nebyla by první…

Redakce

Setkání Lady Gaga a tibetského duchovního vůdce dalajlamy minulý víkend v Indianapolisu popudilo čínské fanoušky americké zpěvačky. Lidé teď na sociálních sítích spekulují, zda čínské úřady umožní Lady Gaga v zemi nadále vystupovat.

Lady Gaga je nyní v Číně jednou z nejpopulárnějších západních umělkyň. Svou podporou dalajlamovi ale rozzlobila některé obyvatele země, neboť Peking dalajlamu obviňuje z tibetského separatismu.

Ten to dlouhodobě odmítá s tím, že usiluje pouze o větší míru autonomie pro svou himálajskou domovinu. Lady Gaga je v Číně díky své popularitě častým předmětem zájmu tisku, ale její sobotní schůzka s dalajlamou zůstala médii převážně nepovšimnuta.

Některým uživatelům sociální sítě Weibo, kteří sdíleli fotky Lady Gaga a dalajlamy ze zpěvaččina instagramu, cenzoři jejich příspěvky smazali. Fanoušci přesto v debatě pokračovali.

Mnoho z nich Lady Gaga odsoudilo s tím, že je „hloupá“ nebo nezná citlivá politická témata. Jiní ji obviňovali z toho, že záměrně provokovala, aby vzbudila zájem a podpořila prodej svých nahrávek.

Řada pisatelů se ale také Lady Gaga zastávala. Uživatelé Weiba také spekulovali, zda si Lady Gaga nevyslouží od čínských úřadů zákaz koncertování v Číně.

To potkalo už například popovou hvězdičku Selenu Gomez poté, co se na sociálních sítích pochlubila svými snímky s dalajlamou. Loni v září úřady na poslední chvíli zrušily koncerty skupiny Bon Jovi v Pekingu a Šanghaji. Stalo se tak údajně proto, že kapela při svých předchozích vystoupeních podpořila tibetského vůdce.

Videoklipy Lady Gaga, jak je vydávala chronologicky, které musíte znát

Lady Gaga oslavila 30. narozeniny. Tady máte jejích 30 sexy fotek

 

Témata:,