Sigur Rós překvapili agresivní deskou

ondrejbambas

Rok po albu Valtari přichází islandští Sigur Rós s temnější a agresivnější novinkou Kveikur. Skupina, která se po odchodu klávesisty poprvé od debutu Von objevuje v tříčlenné sestavě, nabízí posluchačům desku přímější a ne tak melancholickou, zároveň ale bohatou a skvěle fungující.

Na konci loňského května vydala skupina Sigur Rós šestou, překvapivě pomalou nahrávku Valtari (recenze), přesto si ve svých melodiích uchovala typický zvuk a melancholické nálady severských krajin. S odstupem času se však deska nezdá být v kontextu kapely nijak zásadní a koncept, který oslovil fanoušky k vytvoření vlastních vizuálů k jednotlivým klipům, působí jen jako zvukomalebná epizoda.

Poslechněte si Sigur Rós v Youradiu

S novinkou Kveikur se to má jinak. Její tvar, který dost možná odpovídá na zmíněné zpomalené proudy, dává tvorbě Sigur Rós jasný směr; jako kdyby si agresivita v něm obsažená uzurpovala svébytnou pozici v odpovědi na současný svět plný zvratů a nestálých hodnot. Navíc odkrývá novou polohu, s níž se Sigur Rós neopakují, jen opatrně naznačují, odkud čerpali. Jestliže se dosavadní tvorba kapely vyznačovala pozvolnými rozjezdy a náznaky, které ústily v exploze emocí, nyní jsou zmíněné postupy ty tam. Kapela servíruje všechno zcela přímo a v přesných dávkách.

Po loňském odchodu klávesisty Kjartana Sveinssona se navíc proměnila i zvuková stránka. Do popředí se dostaly bicí a rytmická složka žene celou desku kupředu. Ať už jde o úvodní Brenninsteinn, jejíž hřmotný začátek skvěle parafrázuje katastrofické sci-fi, nebo Yfirborð s tepem minimalistického techna. Novou zvukovou linii pomáhá dotvořit i žesťová sekce (konec Hrafntinna), která nahradila smyčce.

Jónsiho zpěv se na Kveikur zdá být čitelnější více než kdy předtím, až by si jeden zanotoval v islandštině. Sigur Rós se tentokrát vyvarovaly dlouhých a často na poslech náročných pasáží a vsadili na jasnou konstrukci skladeb; nechybá tu ani pop v čele s Ísjaki. A Rafstraumur by z fleku mohla zaujmout místo vůdčího singlu nejlepších britpopových kapel.

KveikurŠkoda, že s posledními dvěma kousky ztrácí Kveikur dech. Bláþráður působí jako derivát odehraného materiálu a pomalá klavírní Var jen symbolicky se slzou v oku trochu utahaně uzavírá vše, co bylo, jak zní překlad písně.

Je ale jasné, že nová poloha triu sedí, a pokud je výsledkem spontánní tvorby, přáním zůstává, aby pánové napsali takových manifestů víc.

Sigur Rós – Kveikur
Vydavatelství: XL recordings
Celkový čas: 48:22
Seznam skladeb: Brennisteinn, Hrafntinna, Ísjaki, Yfirborð, Stormur, Kveikur, Rafstraumur, Bláþráður, Var

Témata:,