Skvělí Pulp připluli na Pohodu na delfínovi

Jana-Moravcova

Pátečnímu programu na slovenském festivalu Bažant Pohoda vévodili Pulp s Jarvisem Cockerem. Mluvil slovensky, recitoval, uhranul ženy v prvních řadách - a hlavně spolu s parťáky odehrál skvělý koncert.

Nebudeme vám nic nalhávat a ani si to nenecháme na konec. Po nadšených zprávách z velkých letních festivalů, které měly tu čest hostit comeback britských legend Pulp, byl celý páteční dusný den tak trochu
v očekávání. Přijde bouřka, nebo jen lehce sprchne? Jsou Pulp fakt naživo tak skvělí, jak si šeptají vrabci po celé Evropě?
Ano, sprchlo, ano jsou! Jenže Pulp patřila hlavní stage až od desáté večerní. A předtím se toho, mimo letní deštík, stihlo odehrát docele dost.

Program těsně po obědě patřil na největším pódiu Janáčkově filharmonii Ostrava, slovenským zástupcům Le Payaco, The Uniques či Got Blue Balls. Ke slovu se dostali i umělci z České republiky, fanoušci přivítali flétnistu Jiřího Stivína s jeho pro festivaly netradičním repertoárem.

Blázniví Pulled Appart By Horses

Odpolední hodiny ale patřily především kapelám z Velké Británie. Veliký poprask vzbudili v zastřešeném stanu šílenci Pulled Appart By Horses. Označení post-hardcore totiž ještě neznačí peklo, i když podle festivalového průvodce má jít o jednu z nejlepších koncertních kapel na ostrovech.

Že nejde o falešnou reklamu, dokázala u nás veskrze neznámá parta pod modrou plachtou stage během prvních tří skladeb. Nekontrolovaná energie, absence rytmu a šílený jekot zpěváka Toma Hudsona strhly publikum k totální poslušnosti. Co si improvizující a podmanivá pětice z Leedsu nadiktovala, to měla! Mimochodem, i když na to nevypadali, moc se jim líbilo na trenčínském hradě.

Poslechněte se Pulled Appart By Horses

http://www.youtube.com/watch?v=AlGYwXdgpY8

Podobně si s publikem zahrála i americká princezna Santigold, ten večer s postříbřenou korunkou na hlavě, která prosvětlila postupně potemňující areál festivalu. Po boku dvě nesmlouvavé strojové tanečnice, výborná pódiová show s basákem a bubeníkem převlečenými za koně a perfektní spolupráce s početným publikem, které Jarvis Cocker z Pulpprávem zahrnulo čtyřiatřicetietou zpěvačku a producentku ovacemi.

Chcete vidět delfína?

Vrchol dne ale přišel až po setmění. Nepostarali se o něj nezkrotní mladíčci, ale pánové v letech.
Legendární Pulp vstoupili na hlavní pódium festivalu vskutku epicky. Na stále početnější publikum čekala podivná laserová komunikace, zakončená otázkou: "Chcete vidět delfína?"

Na vlnách zeleného laseru delfín opravdu připlul, poskočil si a pootevřel tak divákovu bránu do excentrické duše Jarvise Cockera. Šarmantního gentlemana v obleku, nespoutaného herce, excelentního zpěváka a především jedinečného frontmana kapely, která se tento rok ve velkém stylu vrátila na koncertní pódia. Na něm se na Pohodě vyjímala osobitá projekce s velkým neonovým nápisem PULP.

Lasery na koncertě Pulp na pohodě

Pulp – Common People

Jarvis Cocker se kromě muziky staral i o komunikaci s publikem, lidi mezi skladbami – koncert odstartoval hitovkou Do You Remember the 1st Time? – bavil srozumitelnou angličtinou, roztomile se snažil o jednoduché konverzační fráze ve slovenštině (dakujem, chce sa vám tancovať, pondělok ráno), citoval výroky básníka Shelleyho, ale především se snažil uhranout už tak dost uhranuté dámy v prvních řadách.

Lamb na PohoděDařilo se mu to i přesto, že jeden z největších hitů, Disco 2000, Pulp vystříleli už v první polovině, i přesto, že na seznam zařadili skladbu Monday Morning, kterou během letošního turné nehráli, i přesto, že na Common People se muselo čekat až na závěr… Ne, Pulp nezklamali a publikum, které je vidělo možná poprvé a naposled, skvěle pobavili. (Podívejte se, jaké písničky Pulp letos na turné hrají.)

Lamb napodruhé: Bylo to dobré

Po dynamických a roztančených Pulp čekalo na návštěvníky Pohody několik možností, povětšinou s poklidnou atmosférou. Před půlnocí si vystřídaly dvě talentované dámy – teatrální klavíristka, Angličanka v kloboučku Imogen Heap a minimalistická Dánka s kytarou Marie Fisker.

Kdo nechtěl riskovat usínání za asistence houpavých zvuků, mohl využít služeb temperamentních polských Kroke, ti ostatní se pomalu přesouvali na další dámu – éterickou Lou Rhodes, která se svým kolegou Andy Barlowem přivezla po dvou letech elektronické Lamb. Předloni se jim kvůli předčasnému ukončení festivalu nepovedlo vystoupit, letos si svůj noční set pro několik tisícovek posluchačů náležitě užili.

Bažant Pohoda – den 2.
Trenčín, 8. července 2011
Hráli: Pulp, Santigold, Lamb a další

Témata:, ,