Queens Of the Stone Age: Pestří, současní i tradiční. Prostě skvělí

ondrejbambas

Kalifornští rockeři Queens Of the Stone Age vytahují z rukávu silné trumfy – srdcové královny. V pokerovém souboji jasně vyhrávají a dávají vzpomenout na časy, kdy s přehledem obíhali všechny turnaje a bez přetvářky drtili protivníky. …Like Clockwork je deska pestrá, tradiční i současná.

Ústřední postavou pětičlenného gangu Queens Of the Stone Age (QOTSA) je Josh Homme. V posledních letech se ovšem víc než své domovské kapele věnoval produkci, například významně ovlivnil zvuk novějších nahrávek britských Arctic Monkeys. Stihl si také natočit povedenou desku Them Crooked Vultures s dobrými kamarády Davem Grohlem z Foo Fighters a Johnem Paul JonesemLed Zeppelin.

Loni tomu bylo deset let, co QOTSA vyšla třetí a asi nejlepší deska Songs For The Deaf. Skupina se od svého zvuku ale vlastně nikdy výrazně neodklonila a neustále používá hutné kytarové riffy, které dokáže efektně zanášet do melodických linek. Možná, že QOTSA v roce 2013 nejsou tak ostří, na druhou stranu například oproti čtvrtému albu Lullabies To Paralyze (2005) mají všechny novější skladby zapamatovatelný prvek; Josh Homme zkrátka uměl vždy napsat popový song, který zároveň obalil hlínou, aby si zachoval drsnou tvář rockera.

Poslechněte si Queens Of the Stone Age v Youradiu

Na novince …Like Clockwork se vůči svému rebelství provinil dvakrát, ve skladbách The Vampyre Of Time And Memory a …Like Clockwork). Že umí naložit i s pomalejšími skladbami, předvedl Homme kdysi v In The Fade z desky Rated R. V jemných tónech s pianem začíná navíc i píseň Kalopsia, nejvíc ale překvapí následující Fairweather Friends. O to víc, když za pianem sedí samotný Elton John; nevědět, že je hostem, možná byste ho ani nepoznali.

Podobně je to i s ostatními přizvanými – Markem Laneganem, který si zazpíval už na albu Songs For The Deaf (2002), v několika písních bubnujícím Davem Grohlem nebo Trentem ReznoremAlexem Turnerem a Jakem Shearsem ze Scissor Sisters. Jako by se jejich přínos ztrácel, protože otěže drží celou dobu pevně v rukou Josh Homme.

…Like ClockworkNení to však vůbec na škodu. Díky precizní práci vznikla celistvá deska, která svým zvukem odkazuje nejen ke starším deskám, ale i k těm novějším. Zdá se, že namazaný stroj jménem Queens Of the Stone Age může klidně pracovat dál. A my se na něj těšíme na festivalu Rock for People.

Queens Of the Stone Age -…Like Clockwork
Vydavatelství: Matador Music
Celkový čas: 45:59
Seznam skladeb: Keep Your Eyes Peeled, I Sat By the Ocean, The Vampyre of Time and Memory, If I Had a Tail, My God Is the Sun, Kalopsia, Fairweather Friends, I Appear Missing, …Like Clockwork

Témata: