Sólová Tonya Graves: Nic rafinovaného pod sluncem

Marek-Bartos

První sólová deska Tonyi Graves, zpěvačky Monkey Business, je hladká jako skála po dešti. Kdybyste po ní chtěli šplhat, nabídne vám jen pár záchytných bodů. Jinými slovy - Tonyina spolupráce s Hynkem Tomanem ze Support Lesbiens přinesla slušnou soulpopovou desku, jejíž další poslechy už ale ničím novým nepřekvapí.

Tonya Graves si sólovou deskou splnila svoje dlouholeté přání. Z úspěšné, víceméně funkové skupiny Monkey Bussines prý v žádném případě neodchází, na debutové desce I´m The Only Me se podle vlastních "jen" realizuje a hudebně dělá to, co je jí nejbližší. Jaký je tedy vkus umělkyně Graves?

Slyšíte Support Lesbiens?

Je důležité vědět, že autorem veškeré hudby je kytarista a producent skupiny Support Lesbiens Hynek Toman. Jsou to tedy spíše texty, než hudba, které nesou autorský otisk Tonyi Graves.

Toman hudbu složil a společně s americkou zpěvačkou provedl definitivní výběr skladeb. Na albu jich zůstalo dvanáct, bez jednoho tanečního remixu a jedné cover verze zbývá vlastně jen deset autorských. O nich kupodivu platí to, co autoři sami tak trochu tajemně předesílali, tedy že každá skladba může fungovat stejně dobře samostatně jako v celku.

Rozhovor: K muzice mě přivedla teta

Co ale tak úplně pravda není, je tvrzení, že se jednotlivé skladby odlišují i žánrově. Všechny totiž jednoznačně zastřešuje pop, který vyhází z konce osmdesátých a začátku devadesátých let. Liší se samozřejmě nálady: úvodní Surrender je bezstarostná, I´m The Only Me působí vážněji a dramatičtěji a s By Your Side přichází, na podobném typu alba nezbytnábmelancholická balada.

Tonya Graves: 39 Reasons
Tonya Graves: Not Enough

Zajímavým oživením (v poměru k předešlému účinkování Tonyi Graves na české hudební scéně) je nepřehlédnutelný rukopis Hynka Tomana, kterému se do skladeb podařilo dobře zakomponovat lehce rockové kytary. Takové pasáže v kombinaci se soulovým hlasem Graves, například v Not Enough, se velmi snadno poslouchají a spolu s aranžemi, mnohdy jako by vystřiženými z osmdesátých let, působí velmi uhlazeně.

Jenže hranice mezi příjemnou, nekomplikovanou melodií a ohraným, nezajímavým klišé je v popu nebezpečně nejasná. I proto další poslechy celé I´m The Only Me nebaví tak jako poprvé. Na desce není nic, co by zpětně překvapilo, nic co byste napoprvé přeslechli.

Tonya Graves: Cry Me a River

Výjimky? Snad singl 39 Reasons, který můžete nějaký ten pátek slyšet z rádií. Hlas Tonye Graves tu zní konečně v plné kráse, je to totiž celkem slušně rozjetý funk, který společně se soulem sluší hlasovému projevu Tonyi prostě nejvíc.
Povedl se i atmosférický duet s Kryštofem Michalem ze Support Lesbiens a coververze Timberlakovy Cry Me a River. Hit amerického zpěváka zní v podání Graves I´m The Only Mekomorněji, čistěji a také mnohem příjemněji.

Emancipovaná Tonya Graves představila řemeslně čistou desku. Až na pár zmíněných momentů ale postrádá originalitu a rafinovanost – tolik potřebné přísady k tomu, abychom o I´m The Only Me mohli mluvit jako o něčem skutečně osobitém.

Tonya Graves – I´m The Only Me (2011)
Vydal:
Suphraphon
Celkový čas: 46:30
Seznam skladeb: Surrender, I´m The Only Me, 39 Reasons, By Your Side, Megastar, Not Enough, Western Lights, Keeper (Support Lesbiens feat. Tonya Graves), Einstein, Better Than You Know, Cry Me a River, Megastar (Chris Sadler Club Mix)

Témata:,