Sólovka Adriana T. Bella: Hezké vzpomínky na časy rozbitých oken

Hana-Slivova

V tichosti vyšla chvíli před Vánoci první sólová deska Adriana T. Bella, kterého fanoušci znají jako zpěváka kapely The Prostitutes. Bell album pojmenovat Different World - podle "jiných" časů, kdy se děti bezstarostně poflakovaly po hřišti, zatímco jejich mámy doma vařily večeři. Tahle melancholie se ale skvěle poslouchá i těm, kteří vlastní děti nemají.

Na rodákovi z Newcastlu Adrianu T. Bellovi byla na koncertech jeho domovských The Prostitutes nejsympatičtější rozvaha, s jakou kapele předsedal.  Žádná silácká gesta, jen síla charismatu a klidný hlas – přitažlivý kontrast k rockovým písničkám. 

Tyhle rysy jsou na jeho sólové desce Different World ještě výraznější. Je to album chlapa ve středním věku, manžela a táty, který se bez afektu, zato s maximálně vytěženými životními zkušenostmi otáčí a vzpomíná na doby, kdy věci i emoce plynuly tak nějak přirozeněji, beze strachu a prostředím neředěném obavami o to, jak a jestli vůbec nás zhodnotí okolí: „Když jsem byl malej kluk, díval jsem se na oblohu/sledoval jsem mraky a ptáky/už je to všechno pryč/dneska je to jinej svět,“ zpívá v lennonovské titulní písničce a nezní to ani trochu pateticky.

Poslechněte si Adriana Bella a The Prostitutes v Youradiu

Different World je deska smíření, plná klidných skladeb. Klidu, který chcete cítit znovu, protože je příjemný, blízký, čistý, neinvazivní. Bellovi se na ho albu daří servírovat říznutý melancholií na devět různých způsobů, a ani jednou to není nuda.

Klip k písničce Realize točila čtrnáctiletá dcera Adriana T. Bella

Klasickou formu s akustickou kytarou ozvláštňuje country, latina (Dance With Me One More Time ve stylu arizonských Calexico), tepající basa nebo saxofon, který jako by vypadl z nočního vysílání rádia na západním pobřeží USA (Realize – klip k písničce točila Bellova čtrnáctiletá dcera Sophie). A když v Just Want You To Know zpívá, že „těžko ty svoje pocity vysvětlím, ale chci, abys o nich věděla,“ nezní to Adrian T. Bell - Different Worldani trochu jako výmluva, ale jako jasně zformulovaný vzkaz.

Bellovi se podařilo natočit jednoduchý soundtrack k životu chlápka ve středním věku, ke kterému ale docela dobře můžou najít cestu i poslouchači o generaci mladší. Ti, kteří už žijí v jiném světě.

Adrian T. Bell – Different World
Vlastní náklad
Celkový čas:
36:01
Seznam skladeb: Mindless State of a Homeless Man, Just Wanted You To Know, Viva La Revolucion, Different World, Realize, Dance With Me One More Time, Blew My Mind, Nothing Happened, The Train Moves On

Témata: