Špinavý byznys s kočkami přes inzerát: 5 způsobů, jak poznat, že kupujete pravou britku

Redakce

Asi se shodneme, že pořízení mazlíčka, nového člena rodiny, by měla být záležitost založená především na laskavosti a starosti o zvířata. Někteří z toho ale dělají nechutný byznys, a to zejména, pokud jde o populární britské kočky. Na internetu se pod touto nálepkou prodávají úplně obyčejné kočky evropské, které jsou také krásné, ale jsou jich plné útulky. Jak nenaletět podvodníkům?

Britskou krátkosrstou by chtěl mít každý milovník koček: jsou to prostě elegantní mazlíci, jejichž načechraný kožíšek přímo volá po ňuchňání. Jenže tohle plemeno je ušlechtilé a také vhodné pro výstavy. Když si chcete pořídit opravdu čistokrevnou britku s průkazem původu, musíte si vybrat z nabídky nějaké chovné stanice a cena takového zvířátka se může vyšplhat na 15 nebo i 20 tisíc. 

I kvůli vysoké ceně pak lidé, co po šedé kočičí krásce touží, prohlížejí inzeráty. A tam začíná peklo: je neuvěřitelné, jaké kočky jsou vydávány za „britské bez PP“. Ty se prodávají třeba jen za pět tisíc, seženete i za tři – a všechno jsou to samozřejmě krásné kočičky. S britskými krátkosrstými ale nemají nic společného.

Někteří majitelé, co koťata nabízejí, ani netuší, že vlastně britku nemají, a tak to myslí vlastně dobře. Jiní jsou si ale podvodu dobře vědomi a evropskou kočku, jejíž prapraprababička se spustila s britským kocourem od sousedů a kterých jsou plné útulky, co by spíš potřebovaly odlehčit, nabízejí za peníze a důvěřivý laik snadno naletí.

Takže, pokud se chystáte pořídit si zvířecího kamaráda touto cestou, tady je 5 znaků, podle kterých se dá pravá britka poznat a 3 tipy navrch, které vám pomohou na případné podvodníky vyzrát.

5 znaků, podle kterých poznáte britskou kočku

  1. Britské krátkosrsté kočky mají mohutnější tělo, vznešené držení a kratší nohy.
  2. Typické jsou pro ně sytě oranžové oči.
  3. Kocouři musí mít naducané, velké tváře.
  4. Britky mají větší, jasně kulaté hlavy.
  5. Dalším znakem jsou také široce posazené, zaoblené a kratší uši.

3 rady, jak nenaletět podvodníkům

  1. Zjistit si o prodejcích co nejvíce. Kolik koček celkem mají a jak je chovají? Jak často je matka nabízených koťat březí a pokolikáté tentokrát? Bylo rozmnožení plánované, nebo šlo o náhodu?
  2. Požádat o nezávaznou návštěvu. Během té si koťata prohlédnete a každý slušný majitel by vám ji měl bez problémů umožnit.
  3. Vidět otce koťat, klidně jen na fotografii. Britského kocoura si kvůli výše popsaným znakům nespletete a poznáte tak, jestli mají koťata z britek alespoň něco.

Kupte svojí kočce tank! Tyto geniální domečky si váš mazlík zamiluje

Seznamte se s nejkrásnějšími dvojčaty internetu: Jsou to fakt kočky