Stáhni mě do pekla a polechtej mi bránici


Zábavný horor – zní to jako spojení slov, která se navzájem vylučují, ale je tomu skutečně tak. Stáhni mě do pekla je nový film Sama Raimiho, který si labužnicky pohrává s žánrem béčkového hororu a servíruje divákovi děsivé i nechutné scény a působivé hororové lekačky s velkou dávkou nadhledu a ironie.

Christine (Alison Lohman) je průměrná mladá dívka, která má dobrou práci v bance a milujícího přítele, přesto se jako bývalá prasečí královna krásy potýká s nízkým sebevědomím i předsudky své budoucí tchyně. Aby dosáhla vytouženého povýšení, musí udělat rozhodnutí, které fatálně změní její život. Zamítne staré cikánce další oddálení splátek hypotéky a ta na ni uvalí ďábelskou kletbu. Začíná boj s démony na život a na smrt a lhůta tří dnů se nebezpečně krátí…

Kombinace humoru, strachu a hnusu
Režisér Sam Raimi po obrovském úspěchu komiksové trilogie Spider-Man využil svého postavení i neomezeného rozpočtu a vrátil se k hororovým počátkům své kariéry. V osmdesátých letech začínal s béčkovými horory, kdy vznikla dnes už kultovní trilogie Evil Dead I, II a Armáda temnot. Nový film Stáhni mě do pekla má sice nesrovnatelný rozpočet a dokonalejší triky, poetiku si ale zachoval a kombinuje strach a zhnusení s humorem a nadsázkou.

Podívějte se na trailer filmu Stáhni mě do pekla

http://www.youtube.com/watch?v=p-REviL75zg

Raimi se vyžívá v dokonale filmařsky zvládnutých lekačkách, které prokládá lacinými a odpudivými nechutnostmi. Alison Lohman je tak vystavena nejen bezzubým uslintaným dásním staré čarodějnice, ale i všem možným typům hmyzu, zvratků, hlenů, krve a slizu. Vtipné momenty, jako je například scéna s mrtvolou v rakvi, nebo ironické slovní hříčky téměř hraničí s parodií. Dočkáme se i toho, že moucha jako leitmotiv a symbol příchodu démona přistane přímo na skle objektivu. Zápletka je triviální a děj lehce předvídatelný, přesto budete s napětím a škodolibou radostí čekat, jestli bratři Raimiové (na scénáři spolupracoval Sam se svým bratrem Ivanem) film opravdu zakončí tak neobvykle, jak od jisté chvíle s obavou tušíte.

Stáhni mě do pekla (Drag Me To Hell)
USA 2009, 99 minut, české titulky, přístupnost od 12 let
Režie: Sam Raimi
Hrají: Alison Lohman, Flor de Maria Chahua, Justin Long, Jessica Lucas, Sage Stallone
Premiéra v ČR: 18. června 2009