StreetDance 3D: Rytmus ulice a balet zároveň


Taneční filmy jsou specifickým žánrem. Prostý příběh o lásce, přátelství či zradě tu bývá vyjádřený pohybem a spoustou chytlavé hudby. Možná jste viděli Let ´s dance či Hříšný tanec – a právě pro ty, kdo mají tyhle filmy rádi, je tu dobrá zpráva – z britských ostrovů míří do českých kin taneční 3D snímek Streetdance. Jak už samotný název napovídá, tančit se tu bude v rytmu ulice, zabrousí se ale i do klasického baletu.

Balet a tanec uliceJay je leader taneční formace, blonďatá Carly (Nichola Burley) jeho holka. Jay však z ničeho nic před mistrovstvím Anglie ve streetdance odchází a vedení předává své do té doby pouze tancující přítelkyni. Ve skupině nastává rozkol, mimo jiné proto, že nejsou peníze na pronájem sálu.
Štěstí se na Carly a její přátele usměje v momentě, kdy potká nekonvenční učitelku baletu Helenu (kterou si s gustem zahrála Charlotte Rampling), a ta ji postaví před nabídku promíchat své tanečníky se studenty baletu a vytvořit tak netypickou taneční formaci. V tomto momentě příběh vybočuje z klasického přímočarého příběhu, spojením zdánlivě nesourodých světů vzniká prostor pro mnoho zajímavých situací – jak vizuálních, tak dramatických. A v běhu všech událostí se z nevýrazné bloncky stává vyzrálejší holka, která ví, co chce.

Momenty, kterým věříte
Postavy do svého prostředí zapadají, nejsou to žádní „vystajlovaní“ panáci a tvůrcům se vcelku podařilo vyhnout se lacinému pozérství. Členové taneční skupiny,  teenageři pracující v kadeřnictví či bistru, jsou typově dobře vybráni tak, aby reprezentovali mladé kosmopolitní Londýňany. Jejich rozpustilé a přisprostlé hovory, ležérní chování a móda tu fungují jako ostrý kontrast  se světem královské baletní akademie, kde vládne strojenost a formalita. Protiklady se však přitahují, a na toto úsloví ve snímku také dojde.

StreetDance ve 3DTaneční film stojí a padá na samotném tanci a choreografii, a v tomhle bodě se podařilo vytěžit maximum. Když na parket nastoupí konkurenční taneční skupina (ztvárněná britskou taneční formací Flawless) v dokonale padnoucích uniformách, cítíte mrazení, protože nastoupila opravdu elitní jednotka. Když se Carly s dívčí částí skupiny rozcvičují, třesou boky a v textu písně zní zvolání „hey, sexy!“ přesně cítíte význam toho slova. Podobných momentů se na plátně odehraje nespočet, samozřejmě vrchol přichází na konec.

Tento snímek musel tento snímek znamenat výzvu pro kostymérky, každou z postav totiž podtrhává nějaký detail – Helena má precizně vypracovanou blůzu, Carla flitrové tenisky, hoši ležérní plandavé džíny. Dokonale padnou i jevištní stejnokroje hlavních tanečních formací.

Všechny silné stránky filmu by víceméně stejně vyzněly i „obyčejném“ 2D provedení – „třidéčko“ je dnes prostě moderní a tady působí spíš v roli berličky, bez které by se film ale jednoduše obešel. Film je ale i tak zajímavá a strhující podívaná pro ty, kdo mají rádi tanec a chtějí se přiučit od „profíků“. Ať už baletních, nebo pouličních – neboť jak zazní z úst bohémské učitelky Heleny: „Tanec je jen jeden.“

StreetDance 3D
Drama, Velká Británie, 2010, 98 minut
Režie: Max Giwa, Dania Pasquini
Hrají: Rachel McDowall, Charlotte Rampling, Nichola Burley, Patrick Baladi, Eleanor Bron, Richard Winsor a další
Premiéra v ČR: 27. května 2010