Sucker Punch: Strašné příšery, kterých se nikdo nebojí

Marek-Bartos

Zack Snyder, režisér epických filmových komiksů 300: Bitva u Thermopyl a Strážci, natočil už třetí snímek z podobného soudku. Mistr vizuálních žní svou novinku Sucker Punch opět staví na dechberoucích akčních scénách, které balancují někde mezi realitou a komiksovou fantazií. Daří se mu to opět skoro dokonale. Ale ono to tak nějak nestačí.

Sucker Punch tentokrát nevychází z žádné konkrétní komiksové předlohy. Scénář si Zack Snyder napsal ještě před tím, než natočil úspěšné Strážce a sám svůj nejnovější snímek popisuje jako Alenku v říši divů se samopalem. Tohle přirovnání ale vystihuje film jen z části.

Abbie CornishPodobně jako v Alence, i v Sucker Punch je hlavní postavou křehká dívka přezdívaná Babydoll (Emily Browning). Snaží se srovnat s osudem, do kterého zasáhl její nevlastní otec. Ten pro rodinné dědictví zavraždí dívčinu matku i sestru a Babydoll nechá zavřít do ústavu pro choromyslné zlotřilé dívky.

Tady, v nemilosrdném ústavu, začíná cesta do Babydolliny svérázné říše divů, ve které potkává draky, samuraje, nacistická zombie anebo také agresívní roboty. Skrze tenhle fantaskní svět se snaží spolu s dalšími vězeňkyněmi uprchnout z děsivého domu.

I když se příběh tváří originálně, celá dějová linka je od začátku do konce tuze předvídatelná. Nevinná dívka se neprávěm dostane do pekla, jehož hrubé rysy si ve vlastní hlavě představuje jako nesvobodný, ale přijatelnější kabaret, ve kterém vězeňkyně tančí pro bohaté muže. Celý mužský svět vykresluje Sucker Punch démonicky, takže vnadným hrdinkám nezbývá než ukázat, zač je toho ženský loket. A pokusit se uprchnout.

Podívejte se na ukázky ze Sucker Punch

http://www.youtube.com/watch?v=KrIiYSdEe4E

Reality se tu ale vrství mnohem přehledněji a vlastně i primitivněji, než je tomu v sofistikovanějším Počátku. To by sice u ryze akčního filmu nevadilo, jenže, bohužel, co nezvládá nezáživný a nenapínavý scénář, to překvapivě nezachraňují ani klasické Snyderovy akční scény.
Sugestivní je snad jen začátek filmu, ve kterém Babydoll za doprovodu písně Sweet Dreams (Are Made Of This) od Eurythmics zápasí se zlým otčímem. Tady ale veškeré napětí končí. Sucker PunchDalší zpomalené scény, osudové písně a zvýrazněné detaily dohromady tvoří spíš než plnohodnotné vyprávění líbivé klipy.

Vrcholem filmu pak mají být výlety Babydoll do poslední úrovně reality, tedy do světa plného nestvůr. Paradoxně to ale jsou snad ty nejnudnější a nejméně zajímavé okamžiky. Stylizace hrdinek do stylu manga komiksů v kombinaci s odkazem na sci-fi žánr steampunk slouží jen jako efektní obrazová bizarnost bez souvislosti s dějem.

Nejhorší ale je, že sexy dívčí jednotka je vlastně nepřemožitelná, jelikož taková pravidla vtiskl babydollské fantazii scénář. Co může být méně zábavné, než sledovat boje, které jsou předem rozhodnuté? Příšery, které sice vypadají hrůzostrašně, ale nebudí ani špetku strachu? Napětí na bodu nula. To by nezachránila ani větší herecká esa, než jsou Emily Browning a spol.

Sucker Punch
USA, 2011, anglická verze, české titulky, do 12 let nepřístupné
Režie: Zack Snyder
Hrají
:  Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Jamie Chung, Carla Gugino, Jon Hamm a další
Premiéra v ČR:.31. března 2011