Sunflower Caravan měli s druhou deskou počkat

Jiri-Vanek

Pražská indie trojice Sunflower Caravan přichází s druhou desku A Little Bit More. Hlavní rozdíl oproti rok a půl starému debutu je ten, že ve všech skladbách se zpívá. Jde rozhodně o krok vpřed; problémem ovšem je, že velká část materiálu na novince nesnese kvalitativní srovnání s první deskou.

Druhá deska bývá prubířským kamenem, na kterém si nejedna kapela vyláme zuby; často jednoduše proto, že od prvopočátků kapely do nahrání prvního alba uplyne mnohem víc času než mezi první a druhou deskou, což se pochopitelně projevuje na síle písniček. To je asi největší problém nové desky Sunflower Caravan A Little Bit More.

Poslechněte si ukázku: A Little Bit More
Poslechněte si ukázku: Broken
Poslechněte si ukázku: Get High

Originální pražská trojice ve složení bicí-basa-myriády klávesových nástrojů přidala na nové desce i zpěv. Oproti debutu naplněnému instrumentálkami, kde hlas ve třech skladbách obstarali hosté, se na A Little Bit More ve všech písničkách chopil mikrofonu klávesista a frontman Andy Čermák. Na Slavíka to muzikant, který začal s „pořádným“ zpěvem teprve letos v únoru, dotáhne těžko, ale zlé to není. Andy si je vědom svých limitů, takže se nestydí vypomoci si občas nějakými efekty. Co se textů týče, nijak nevybočují ze standardu českých indie kapel toužících po světovosti alespoň jazykové; znalce aktuálních trendů v internetovém pornu jistě potěší vtipná hříčka Casting Couch.

Poslechněte si hitovku What Is Happiness? s hostujícím Jensem Anderssonem z prvního alba Sunflower Caravan

http://www.youtube.com/watch?v=uN35JAiHlkg

Co je ale největší problém desky, jsou písničky samotné. Na A Little Bit More najdeme sice výborné kousky, jakými byla první deska našlapaná – ať už je to otvírák Broken postavený na šestitónové figuře, rozjetá What We Are nebo Get High. Bohužel nepřevažují. Sami Sunflower Caravan se přitom v propagačních materiálech odkazují na filmovou hudbu; kousky jako Looking At You, Either Nothing, Or a Light, Beautiful If nebo A Vision by ale byly hodně nudným soundtrackem. Nejde snad ani o to, že orchestrální aranže působí zbytečně nabubřele. Hlavním problémem je, že pompézní smyčce skrývají mdlé a nepříliš Sunflower Caravan - A little Bit Morenápadité melodie

Sunflower Caravan si měli dát s druhou deskou víc načas. V porovnání s debutem totiž A Little Bit More nenabízí a little bit more, ale bohužel much less.

Vlastní názor na novou desku si přijďte udělat 23. listopadu 2010 do Paláce Akropolis v Praze, kde se bude album křtít. Startuje se ve 20:00, Sunflower Caravan hrají bez předkapely.

Sunflower Caravan – A Little Bit More
Stopáž: 39:54
Vydal: Soundsquare
Skladby: Broken, Looking at You, Either Nothing, or a Light, Casting Couch, A Little Bit More, Beautiful If, What We Are, Get High, A Vision, Thing on the Brain

Témata:,