Superstar Markéta Konvičková na šňůře perel – další zbytečná deska

Jana-Moravcova

Necelý půlrok po skončení soutěže Česko Slovenská SuperStar vydala desku jako úplně první ze všech finalistů Markéta Konvičková, půvabná Češka. V soutěži zabodovala nejen skromným vystupováním, ale hlavně dobrým hlasem. Ten se však pod vedením Leška Wronky a Petra Šišky bohužel ztrácí v patosu průměrného mixu na způsob „ať si každý vybere“. Kam se ale ztratila svěžest mladé zpěvačky?

Debutové album Na šnůře perel má být podle lidí kolem třinecké Markéty Konvičkové (16), finalistky Česko Slovenské SuperStar, nejromantičtější album roku. Romanticky naivní jsou spíše představy, že s perlami v názvu, růžovým bookletem a datem vydání na prvního máje lze vykouzlit nadpozemskou romantiku.

Markéta KonvičkováŠestnáctka skladeb by sice mohla vykazovat určité známky romantiky, nicméně notně upocené a dýchavičné. Vezměme si to ale popořadě, protože házet chyby na Markétinu hlavu by bylo vcelku nefér. Je mladá a nezkušená, navíc desku pro ni dělala velká jména českého showbyznysu. Kritika by tak měla v první řadě padnou na jejich hlavu a za jiné elementy než zpěv, který je až na občasná zaváhání bezchybný.

Není pochyb o tom, že Markéta Konvičková má velký talent. O tom nás přesvědčila už v soutěži nejen interpretací

. Ukázal se nejen jako kvalitní skladatel a textař s vydařenou kytarovou baladou Láska se nedá dělit třemi, ale i jako skladatel a zpěvák v energickém poprockovém duetu Chvála bláznovství. Klobouk dolů patří i dvojici Andronis CivopulosLuboš Nečas za zasněnou skladbu Ten co nikdy nezavolá. Ostatně Nečas a Bende jako jediní vnesli na desku smysluplné texty bez nucené koncepce postavené hlavně na rýmu.

Poslechněte si Co hvězdám šeptají

http://www.youtube.com/watch?v=XaFxx72_LmY

Některé skladby ale spíše než radost z poslechu vyvolávají otazníky. Rádoby rozverný výtvor dua Wronka-Šiška Křížem krážem s veršovánkou „když se z přátelů stane pár, z letmých úsměvů pak zůstane víc…“ nastoluje otázku, jestli to s textováním myslí vážně.

Obal desky Markéty KonvičkovéMix stylů ála Superstar
Typicky „superstárovským“ odérem pam zavání mix hudebních stylů. Touha oslovit co největší množství fanoušků stála kdysi na debutové desce Spousta andělů cenné body i Anetu Langerovou. Žánrová nejednotnost nám teď bohužel o interpretce nic konkrétního neřekne. Linii povětšinou nevýrazného poprocku sice narušuje R‘n‘B skladba Veci bežné pro slovenské fanoušky a Michal David s diskotékovým „hitem“ Nenech mě čekat s melodií jako vystřiženou z Diskopříběhu. Celkový dojem ale nezachrání, spíš jej ještě víc podlomí.

Opravdu je pro tak složité sehnat u nás šikovné mladé autory a nechat je pro mladou zpěvačku napsat mladou a svěží desku s odpovídající muzikou a texty, které nepůsobí jako z nahrávek pro ženy o dvě generace starší? Jestli ano, pak se nabízí otázka, proč (a pro koho) taková alba, jako je to Markétino, vlastně vůbec vznikají.

Markéta Konvičková – Na šňůře perel
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 59:42
Seznam skladeb: Co hvězdám šeptají, Dokonalá, Chvála bláznovství, Na šňůře perel, Veci bežné, Láska se nedá dělit třemi, Křížem krážem, Mám vše vrátit zpátky?, Kdo jsem já, Ten co nikdy nezavolá, To holky maj rády, Nenech mě čekat. Bonus: Umbrella (Rihanna cover), Russian Roulette (Rihanna cover), Věci běžné, Co hvězdám šeptají (radio version)

Témata: