Support Lesbians jsou stále ve formě. I díky Lick It Tour 2008


Skupina Support Lesbiens předvedla v průběhu středeční noci vydařenou pražskou koncertní porci v rámci Lick It Tour 2008. Předvedla nejenom vyrovnaný výkon, sehranost a dostatečnou vyspělost, která je odrazem dlouholeté spolupráce a stovek odehraných koncertů, ale navíc dokázala, že je právem považována za jednu z nejpodstatnějších skupin současné české hudební scény. Musela tak oslovit každého fandu pop rocku.

Ačkoliv prostory pražské Incheba Arény (malé Sportovní haly) nenabídly 22. října 2008 nejlepší podmínky z pohledu ozvučení, z vystoupení bylo patrno až příliš vyhlazené aranžmá, bez hudebních improvizací jednotlivých členů kapely, které navíc doplňoval halfplayback.

Hlasová jedinečnost frontmana Kryštofa Michala v kombinaci s nezaměnitelnou tvorbou skupiny začala naplno novinkou Too Modern Life, atmosféru představení dokreslovalo minimalistické osvětlení a zajímavá grafická animace. Po první písni přišel na řadu krátký kontakt s publikem a pozdrav zhruba dvoutisícového davu: „Dobrý večer, ahoj.“ Následovaly tracky You Are My Star a zatím poslední oficiální rozhlasový singl Twice Shy, kterým se kapele podařilo na diváky přenést dostatečně melancholickou náladu umocněnou červenomodrým nasvícením pódia.

Zajímavým momentem bylo akustické představení písní Bet My Soul dohromady s Májem; Michala v tomto případě doprovázel pouze na kytaru hrající Hynek Toman. Od tohoto okamžiku bylo patrné, že večírek pro zamilované se už opravdu rozjel naplno, a to i proto, že tahle pasáž sklidila největší ovace publika. Hned poté bylo zajímavé vyslechnout krátké pojednání na téma „kudlanka nábožná“, což bylo samozřejmě předzvěstí písně She´s So Complicated z desky Euphony And Other Adventures, ke které byl natočen videoklip právě s tímto živočichem v hlavní roli. Během večera nesměly chybět ani Sweet Little Something, Cliché a In Da Yard.

Support Lesbiens se potýkají s rozepří svých fanoušků, kteří se rozdělili na dva tábory v názoru na odchod Jaromíra Helešice. Nutno podotknout, že v rámci odehraného programu, jenž měl být zaměřen především na prezentaci nového alba, bylo patrné, že s nepřítomností tohoto muzikanta se skupina vypořádala bravurně; vždyť kytarista René Rypar vytvořil šest nových skladeb z celkem jedenácti, které obsahuje nejnovější album Lick It.

Supporti mají tu výhodu, že po osmi vydaných studiových albech a desce s výběrem toho nejlepšího za šestnáct let svého působení si mohou dovolit poskládat opravdu příjemné portfolio. Ačkoliv bylo v rámci upoutávek na koncert zmiňováno, že se můžeme těšit na průřez všemi opusy, bylo jasné, že nefalšovaný hardcore prezentovaný debutovou deskou So, What? z roku 1993 skupina asi nepředvede.

Hostem večera byli Clou, kteří v těchto dnech vydávají nové album For Tonight. Během jejich části samozřejmě nechyběly skladby Lean On My Shoulder, Island Sun a Snowy Wings. Nutno podotknout, že v tomto partu se nerozehřívali jen diváci, kteří měli docela problém s chladem, jenž byl důsledkem rozpuštěného ledu v prostorách této hokejové haly, ale i zpěvák Lukemem, který doplatil na ne příliš povedené ozvučení.

Turné Support Lesbiens začalo 17. října v Teplicích, větší část koncertů má tedy skupina ještě před sebou. Nejbližší zastavení teď čekají České Budějovice (24. října), Jihlava (31. října) a Brno (4. října).

Témata:,