Švédští hvízdálkové tentokrát trochu zvážněli. Je tu novinka tria Peter Bjorn and John


Švédské indie-popové trio Peter Morén, Björn Yttling, John Eriksson se zatím nejvíc proslavilo, když spojilo své síly se zpěvačkou Victorií Bergsmann a do světa vypustilo chytlavý „hvízdavý“ hit Young Folks. Od té doby uplynuly bezmála tři roky a po loňské instrumentální desce Seaside Rock teď přichází s pátým řadovým albem Living Thing.

Novinkové album Living Thing vzniklo zcela v režii těchto Švédů, žádné zpestření v podobě ženského vokálu tu tentokrát nenajdete. Od tria Peter Bjorn and John tentokrát rozhodně nečekejte ani hit takového kalibru, jako byli Young Folks; nic tak svěžího a odlehčeného nová deska nenabízí. Spíše by se dala označit za ne zcela vydařený pokus o hledání nových teritorií v kytarovém popu.

Dřívější lehkost se kamsi vytratila
Už od prvních tónů úvodní The Feeling  poznáte, že největší důraz kladli na perkuse. Písnička začíná slibně, ale bohužel místo royjeydu jenom prošumí a zmizí. První singl Nothing to Worry Aboutpak má nesporné hitové ambice. Kombinace dětského sboru, tleskání a dunivých beatů navíc doprovází velice vtipný videoklip.

Podívejte se na videoklip Nothing to Worry About

Nejzajímavější skladbou je možná titulní Living Thing. Díky ozvěně bubnů a klokotající melodii se ocitnete někde uprostřed hostiny australských křováků, zároveň vám ale tenhle song bude trochu připomínat sólovou tvorbu Paula Simona.
Celé album ale tak nějak vyvolává rozpačité pocity. Občas se odněkud vyloupne zajímavá melodie – sentimentálně laděná Just the Past nebo snová I Want You!. K dokonalosti desce ale pořád něco chybí; především nadhled a tak trochu v rozporu s názvem alba i větší chuť do života. Jako by se dříve vtipní hoši začali najednou brát moc vážně. Z původně hravého šedesátkového retra přecházejí na výrazné basové linky a hutnější zvuk ozvláštněný bohatými perkusemi.

Pokud chcete vidět a slyšet, jak znějí Peter Bjorn and John naživo, máte možnost. Skupina totiž vystoupí 6. června na letošním Planet festivalu u Tábora. 

Peter Bjorn and John: Living Thing
Stopáž:
46:58
Vydal: Wichita
Skladby: The Feeling, It Don´t Move Me, Just the Past, Nothing to Worry About, I´m Losing My Mind, Living Thing, I Want You!, Lay It Down, Stay This Way, Blue Period Picasso, 4 Out of 5, Last Night

Témata:,