Sziget 2014: Blink-182 splnili teenagerský sen, nijak ale neohromili

ondrejbambas

Americká pop-punková kapela Blink-182 se v Praze představí 15. srpna. My jsme její vystoupení viděli "s předstihem" - včera v rámci maďarského festivalu Sziget. "Jestli jsou Blink-182 vaším vysněným koncertem, nechoďte na něj s vysokými nároky. Se střízlivým pohledem naopak dostanete, co jste chtěli," píše Ondřej v recenzi.

Hranici 400 tisíc návštěvníků se chce přiblížit dvaadvacátý ročník budapešťského festivalu Sziget, který včera začal. Na první den týdenní party přichystal koncert skupiny Blink-182 a maďarští fanoušci tak měli poprvé možnost potkat pionýry kalifornského punku. (Kdyby se Blink-182 dostali do Prahy podle původního plánu, mohli je čeští fanoušci vidět již před třemi lety, těsně před vydáním prozatím poslední desky Neighborhoods. Ani druhý pokus o rok později nevyšel, napotřetí to, doufejme, tedy klapne.) Na co se tedy za pár dní mohou těšit fandové v České republice?

Poslechněte si Blink – 182 v Youradiu

Setlist kapela postavila trochu překvapivě zejména na eponymní desce z roku 2003, jejíž písničky zaplnily víc než třetinu hrací doby. Podobný průběh měly i předešlé koncerty z anglické části turné, kdo se tedy těší na starší pecky z devadesátek, pravděpodobně bude zklamaný. Neznamená to ale, že by kapela tratila na zábavnosti. Členům už sice není dvacet, ale pubescentní humor a vzájemné špičkování zpěváků Toma a Marka přetrvává. A Travis Baker nadále ukazuje, proč ho tolik začínajících bubeníků bere za svůj vzor.

Síla skupiny vždycky stála na úderných pop-punkových skladbách a sebeironii, která se s věkem trochu vytratila. O to  sympatičtější je tak náznak vysokého skoku končícího třicet čísel nad zemí a „spolupráce“ s dětmi: podobně jako například Foo Fighters, i Blink-182 občas potomkům dovolí, aby své táty navštívil na stagi, dají jim kousnout cukroví a nechají je po předních řadách rozházet trsátka.

Blink-182 se během dvacetileté kariéry dostali z party souputníků ze západního pobřeží nejdále. Hudbou se sami bavili, teenagerům po celém světě předávali bezprostřední zábavu a v podobném duchu lze brát i jejich současné koncerty: chystají sice nové album, ale nic nového nepředvádějí. Což ostatně nikomu ze zúčastněných nevadilo. Když na konci ohnivým nápisem FUCK poslali fanoušky k šípku, ukázala se písnička Violence jako vhodná volba pro nastartování přídavcku.
Jestli jsou Blink-182 v Praze vaší vysněnou akcí, nechoďte na ni s vysokými nároky. Se střízlivým pohledem naopak dostanete, co jste chtěli.

Blink-182
11. 8. 2014
Festival Sziget, Budapešť, Maďarsko 

Témata:, ,