Tajemná Praha – kde všude se můžete bát?

Redakce

Praha patří právem mezi nejkrásnější města Evropy. Má bohatou historii, kulturní vyžití a mnoho památek, které lákají turisty z celého světa. A nejen to. Najdete tu nemálo záhadných míst, která jsou opředena tajemstvím. Báli byste se na nich?

  • Malá Strana – Vypráví se, že na malostranské cestě vedoucí od Pohořelce k Nerudově ulici se po nocích na koni prohání muž v mnišské kutně držící pod paží svou vlastní hlavu. Kdysi dávno prý nepřijel včas k umírajícímu, protože se zapomněl u hry v kostky, které propadl. V Nerudově ulici pak můžete narazit ještě na dalšího bezhlavého muže – Švéda, který už za dob třicetileté války drancoval kostely. V Tomášské ulici se pak objevuje kostlivec s rezavým hřebenem, který byl údajně zabit ve spánku vlastní manželkou.
  • Staré Město – Staré město je rovněž opředeno mnoha tajemstvími. V uličkách bývalého židovského ghetta se občas vynoří ohnivý vůz, který je tažen černými kozly. V Liliové ulici u kostela sv. Vavřince můžete prý každý pátek o půlnoci spatřit bezhlavou postavu templářského rytíře. Ten jede na koni a z nosu mu plápolá oheň. Kolem jedné hodiny ranní mizí. V té samé ulici je možné vidět i bezhlavou jeptišku – podle pověsti tu žila dívka, která se chtěla provdat za chudého jinocha. Otec ji poslal do kláštera, ze kterého ale dívka chtěla i s milým utéct. Otec je chytil a nešťastnici usekl hlavu. Ta nyní bloudí v ulici a hledá svého milovaného muže.
  • Vyšehrad – Nádherný Vyšehrad patří bezesporu mezi nejtajemnější místa Prahy. Váže se k němu mnoho pověstí a legend. Ve vyšehradských zákoutích, parcích a uličkách se to hemží strašidelnými bytostmi. V noci můžete slyšet zvuky fantomových kočárů, které jsou taženy bezhlavými koňmi. Na slavínském hřbitově pak za úplňku sedává smutná jeptiška, která na sobě nese tíhu skutku z minulosti a ani po smrti nenašla klid. Samotný kostel pomáhal prý stavět sám čert. Na hradbách Vyšehradu chodí žena v bílém hlídající poklady a dá se tu spatřit i několik pekelných psů s planoucíma očima.
  • Zlatá ulička – I Zlatá ulička nabízí mnohá tajemství. Traduje se, že v noci na Velký pátek je možné v domku č. 20 zaslechnout zvuk varhan. Nikdo neví, proč tomu tak je. Občas se prý v hradební zdi na konci uličky objevuje tzv. dům „ U Poslední lucerny”, kde, jak říká legenda, by měl být skryt práh mezi viditelným a neviditelným světem.
  • Karlova ulice – V Karlově ulici se údajně zjevuje přízrak ohnivého kostlivce. Tomu mají z kostí šlehat plameny a místo očí má mít žhavé uhlíky. Kostlivec představuje ducha lichváře, který při jednom požáru sousedního domu namísto pomoci lidem odnášel peníze, aby byly v bezpečí. Pokud ho někdo spatří, je to předzvěst požáru či povodně.
  • Kostel sv. Jana Nepomuckého – U tohoto kostela se dříve nacházel špitál sv. Antonína. Dle pověsti zde můžete spatřit ducha starého muže s dlouhým, bílým vousem. Jedná se o ducha alchymisty, který zemřel před dokončením svého díla na horkou nemoc.
  • Karmelitská ulice – V této ulici můžete narazit na přízrak kuplířky s jazykem probodnutým hřebenem. Tato kuplířka údajně sháněla bohatým mužům milostnice. Jednomu šlechtici obstarala pochybnou ženu, kterou vydávala za pannu, ale žena pannou nebyla. Šlechtic ji za to potrestal tím, že jí probodl jazyk hřebenem.

Tři české hrady s tajemnou minulostí: Báli byste se tam?

Proč nevěsty nosí závoj?