Tenhle svět začíná být pro Morrisseyho

Hana-Slivova

Britský zpěvák a profesionální bolestín Morrissey vydal desátou řadovou desku World Peace Is Non Of Your Business. Zní na ní překvapivě radostně, což je tak matoucí pocit, že dokáže zastínit i zpěvákovy stokrát vylouhované výtky celému světu.

Když pročítáte Morrisseyho loňskou autobiografii, jako byste listovali jednou velkou knihou stížností: na pedantské a demagogické učitele, bezcitné úřednice, despotickou královskou rodinu, vypočítavé hudební manažery, patolízalské „fanoušky“ z řad celebrit, ignorantský tisk a nenažrané a nesoudné exspoluhráče. Je až s podivem, že se celoživotní bolestín Morrissey dožil květnových pětapadesátin; ostatně život si vzal podle pamětí i jeho psychiatr z dob zpěvákových manchesterských začátků.

Poslechněte si Morrisseyho a The Smiths v Youradiu

Tenhle svět nebyl pro mě, ale podívejte se, kam jsem to přes všechna příkoří dotáhl, jako kdyby Morrissey v knize říkal, když podesáté zmiňuje, kolik vyprodaných sálů z dob The Smiths („ta kapela byla moje první životní slast“) i ze sólové kariéry má za sebou navzdory nezájmu médií a závistivým vydavatelům.

V tomto kontextu je jeho nová, v pořadí desátá sólovka World Peace Is Non Of Your Business překvapení. Nevystupuje na ní ukřivděný ironik, ale docela radostný chlápek, který se sice s koloběhem věcí nikdy úplně nesmířil, ale už dávno není tak nesmlouvavý. Žádný text tu není tak ironický jako písnička It´s Not Your Birthday Anymore z předchozí desky Years of Refusal (Ty fakt věříš, že jsme ty řečičky mysleli vážně? Dnes už nemáš narozeniny, už na tebe nemusíme být milí), za žádným rohem nečíhá čisté spiklenectví.

http://www.youtube.com/watch?v=WUKRVnTCXRg

Morrissey model 2014 se jako lvíček salonu prochází mezi posluchači a opakuje své mantry, které známe v ostřejších verzích z dřívějška: Pracuj tvrdě a ochotně plať daně/a hlavně se, blázne, neptej, co za ně//pokaždé, když hlasuješ, podporuješ systém, zkouší shodit kult mužství (Nejsem muž, protože nejím maso a neničím planetu) a strefuje se do statusu manželství (uteč od oltáře, to je to nejlepší, co můžeš udělat). Tradičně nechybí ani narážka na svět, který baží po výkonech za každou cenu: v písničce Staircase At the University zpívá o holce, která si radši spáchá sebevraždu, než aby se doprošovala lásky podmíněné výborným prospěchem.

Ani samotné písničky nejsou tak ostré jako dřív. Akustická kytara a latino nádech v Earth Is the Loneliest Planet,  několikanásobná změna nálady v I´m Not a Man anebo znepokojivě klidná atmosféra sebevražedné Staircase At the University se poslouchají dobře, chvilku ovšem trvá, než člověk přistoupí na skutečnost, že tohle prostě není typický Morrissey.

O tom, že hudebník při natáčení v netradičně dobrém rozmaru, mluvil v magazínu NME (v 90. let kvůli nenávisti vůči zpěvákovi řečený New Morrissey Express) bubeník Matt Walker: „Morrissey byl velmi pozitivně naladěný, šťastný, že je ve studiu. Všechny nás to hodně povzbudilo. O nové desce mluvil jako o monstru, na kterém sedíme, a po každém natáčení jsme se s ním těšili, až si nahrané věci poslechneme. I když jsme věděli, že to třeba bude znít trochu zvláštně.“ Zvláštní okamžiky na albu dokonce i zůstaly, výrazně surreálně působí třeba Kiss Me a Lot, kde Morrissey – známý tím, že nahlas nehovoří o žádných vztazích – polovinu písničky extaticky zpívá „líbej mě všude“.

Morrisseyho nová deska je jako dia-balení všech jeho známých názorů, postojů a pocitů. Jako kdyby ji dával dohromady v době, kdy na něm lékaři testují ta nejlepší nová antidepresiva. 

Morrissey – World Peace Is Non Your Your Business
Vydavatelství: Capitol
Celkový čas: 54:35
Seznam skladeb: World Peace Is None of Your Business, Neal Cassady Drops Dead, I´m Not a Man, Istanbul, Earth Is the Loneliest Planet, Staircase at the University, The Bullfighter Dies, Kiss Me a Lot, Smiler with Knife, Kick the Bride Down the Aisle, Mountjoy, Oboe Concerto 

Témata: