Teskná Anna K v Relativním čase

KatarínaStraková

Tesknota, slyšitelná z osmé desky Anny K Relativní čas, plynně navazuje na pět let starou Večernici. Zpěvaččin rukopis se za tu dobu ani trochu nezměnil, nově do něj přibyla „jen“ zkušenost s boje se zlou nemocí. Anna K tak i letos nabízí skrze své album pohled na naprosto tradiční podobu sebe samotné.

Připomínat, jak dobrá a jasně rozpoznatelná zpěvačka Anna K je, nemá smysl. Je to jedna z těch umělkyň, které se na sto procent vyplácí přirozenost, s níž ke své práci přistupuje. Na nikoho a nic si nehraje, drží svou kartu, a i když Royal Flush z novinky Relativní čas dohromady nedá, prší jí na něm celkem solidně. Jenomže i ten nejromantičtější a nejpoetičtější deštík se časem omrzí.

Desky několikanásobné držitelky ceny Anděl byly vždycky spíš přemýšlivé. Nejinak je tomu u Relativního času. Dýchá z něho podzimní vánek, občas spadne i nějaký ten zlatožlutě zabarvený list a místy zasněží.

Každý, kdo jen trochu sleduje dění na české scéně, ví, že zpěvačka se v mezičase léčila se zákeřnou nemocí. I tahle zkušenost se v albu samozřejmě odráží, důkazem je asi nejsilnější Píseň o slzách, kterou pro Annu K napsal kamarád Robert Kodym.

Inspirací mu prý byly esemesky, které si se zpěvačkou vyměnil. Kromě Písně o slzách přispěl Kodym na album i hudbou k nevinně dívčímu Tamaryškovi. Právě tyhle dvě skladby mají dohromady větší hitový potenciál než celý Relativní čas dohromady.

Hudebně a textově ho dával dohromady zpěvaččin životní partner Tomáš Vartecký a tentokrát je to, i v kontextu Kodymových skladeb, spíš na škodu. Jako kdyby Vartecký napsal všechny skladby během jednoho sychravého odpoledne; totožná nálada, atmosféra, pocit. Ačkoliv jednotlivě písničky fungují skvěle, v balíku na desce znějí jednotvárně.

Anna K - Relativní časOdhlédneme-li od Anniného osobního příběhu, který celé vydání alba provází, jedno je jisté: Anna K se posledních pár let hudebně neposouvá. Což na druhou stranu zjevně ani není jejím záměrem. Konečně, proč by s každou další deskou mělo vždycky přijít něco nového?

Anna K – Relativní čas
Vydavatelství:
 Universal Music
Celkový čas: 42:12
Seznam skladeb: Holka modrooká, Mezi kostmi, Velký srdce, V krabičkách, Moudřejší než noc, Luciana, Mládě netopýra, Píseň o slzách, Tamaryšek, Kozoroh a Rak

Témata:,