Tetování v čase: Jak se měnilo?

Redakce

Dnes pro spoustu lidí běžná věc. Tetování. Nebylo tomu ovšem tak vždy. Odkud se tedy tetování vzalo? A jak vypadali potetovaní lidé před sto lety? Na to se podíváme v dnešním článku.

Historie 

Hodně lidí si myslí, že tetování je záležitost moderní doby, ale nemohou být dál od pravdy. Když byl v 90. letech na ledovci v Ötztalských horách nalezen mumifikovaný pravěký muž Ötzi, nalezli na jeho těle vědci celkem 61 tetování v podobě různých čar a symbolů. To znamená, že už před 5000 lety se lidé tetovali. Vzhedem k jeho umístění to dělali pravděpodobně proto, aby dotyčnému ulevili od bolesti podobně jako při použití akupresury a akupunktury. 

Tetování bylo součástí všech možných kultur, i když důvody a symbolika se různily. Někdy šlo o součást obřadu přechodu mezi dětstvím a dospělostí, jindy tetování označovala náboženskou a duchovní oddanost, plodnost, statečnost, nebo společenské postavení (mj. i cejch vyvrhelů a otroků). Sloužila také jako magické amulety k ochraně nositele. Například u žen z Papuy Nové Guineje začínal tetovací obřad už v pěti letech, každý rok se přidávala nová. Tetování na hrudi ve tvaru písmene V pak dává ostatním vědět, že žena už dospěla do věku vhodnému ke sňatku. 

Do Evropy tetování „přinesl“ James Cook, když se roku 1769 vrátil z plavby na Tahiti a Nový Zéland. Vyprávěl pak o zvláštním zdobení těla „tattaw“, které viděl na místních lidech. Slovo tetování je totiž odvozeno od polynéského slova tatau, což je „spravný, dovedný“. Zřejmě odtud pochází i představa tetovaných námořníků, kteří se na svých dalekých cestách setkávali s různými lidmi z domorodých kmenů a nechávali si od nich zdobit těla.

Tetování jako trest 

Tetování obličeje bylo používáno jako trest takřka napříč kontinenty, sloužilo tedy jako cejch viditelný na první pohled. Byli jím označováni vězni a otroci, ve starém Římě také vojáci. Ti si museli na paži nechat podle zákona vytetovat identifikační symbol, což jim značně znesnadňovalo dezerci. Křesťanský císař Konstantin I. tuto praxi kolem roku 787 označil za pohanskou a zakázal ji. Tento smutný posun ze zdobení těla na cejch pak oživili až nacisté během druhé světové války, kdy používali k označování vězňů v koncentračních táborech vytetovaná čísla. 

Tetování dnes 

Je jasné, že v dnešní době je tetování primárně ozdobou těla a pohnutky k jeho získání tak bývají převážně estetické. Nemusí se ovšem jednat jen o touhu po hezkém obrázku, stále více lidí používá tetování k překrytí ošklivých jizev a v poslední době se rozšiřuje i tzv. „lékařské tetování“, kdy si daná osoba nechá na kůži napsat důležité informace o svém zdravotním stavu (typ krevní skupiny, závažná nemoc, alergie na léky apod.). Tetování také už před časem proniklo do kosmetiky v podobě permanentního make upu. 

Tato tatérka je borka: Mrkněte na její práce

Návrhy tetování, které jsou nakresleny pastelkami