Tori Amos se na nové desce zakoukala do hříchu


Málokdo má ve světě hudby takové jméno jako Tori Amos. Na spočtení jejích konkurentek vám stačí prsty obou rukou. Během téměř dvacetileté kariéry jí klavír skoro přirostl k rukám. Neúnavně koncertuje, skládá hudbu, píše texty a své počiny si sama produkuje. Nedávno vydala jubilejní desáté album.

Abnormally Attracted to Sin je přes hodinu trvající opus o sedmnácti skladbách. Název alba ale nevypovídá nic o tom, že by Tori Amos přešla na temnou stranu zákona. To jen texty písní a celkový duch desky jsou především o vztazích na lince žena – moc – hřích. Takže se opět přelévají zasněné nálady a nezkrotná vášeň. Albu není téměř co vytknout. Dokonale čistý vokál, skladby od rockově laděných přes elektronické variace až po éterické balady, vždy za přítomnosti klapek klavíru. Pokaždé tak trochu snové a mimo realitu.

Letem světem po desce
Desku otevírá éterická balada Give náladou téměř z doby rokoka. Těžká a hutná atmosféra s nádechem tajemna dokonale vystihuje název desky a ústřední téma. Tori zaujal vztah mezi ženou a hříchem, a snaží se vystihnout, jak by asi mohl vypadat. Podle téhle písně nenápadně a přeci jednoznačně. Následuje první singl desky Welcome to England. Pomalejší kousek, který zase dýchá moderní dobou a popkulturou, stejně jako dnešní Londýn a celá Anglie. Strong Black Vine je rockovější skladba, laděná podobně jako singl. Mnohem větší prostor ale dostávají bubny. Následuje naléhavá balada Flavor, do které se vtěsnaly i elektronické zvuky. V podobném duchu pokračuje celá deska, melodické písně střídají alternativnější kousky, kterým vládne nepravidelný rytmus. Pomalé, procítěné balady zastiňují energičtější kolegyně.

Poslechněte si píseň Police Me

Dnes již pětačtyřicetiletá Tori se opět představila tak, jak ji známe. Výjimečná žena s výjimečným talentem a  nevyčerpatelnou zásobou inspirace pro nový materiál.

Tori Amos – Abnormally Attracted To Sin
Celkový čas:
72:03
Vydalo: Universal Records
Skladby: Give, Welcome to England, Strong Black Vine, Flavor, Not Dying Today, Maybe California, Curtain Call, Fire to Your Plain, Police Me, That Guy, Abnormally Attracted to Sin, 500 Miles, Mary Jane, Starling, Fast Horse, Ophelia, Lady in Blue