Tristně groteskní Operace Dunaj. Film nezachránil ani Jiří Menzel


Stejně jako narazil polský tank do české hospody ve filmu Operace Dunaj, tak narazil polský režisér Jacek Glomb se svou snahou natočit tragikomedii. Vznikl filmový paskvil, přestože odborného režijního dohledu nad Glombovým debutem se ujal Jiří Menzel.

Píše se 21. srpen roku 1968 a do polských kasáren přišel rozkaz jet na „pomoc“ bratrům Čechoslovákům. Spřátelená vojska se vydají osvobodit své pomýlené a zbloudilé sousedy ze spárů pučícího kapitalismu, ale cestou se ztratí zasloužilý tank Beruška a i s celou posádkou vjede přímo do lokálu české hospody. Překvapení účastníci oslavy nejdříve pomoc s porouchaným tankem sabotují, ale poté se s polskými vojáky nečekaně sblíží.

Tragickou rovinu příběhu autoři nedotáhli
Námět, který režisér Jacek Glomb s úspěchem realizoval na divadle v polské Lehnici, nabízí možnost synekdochicky zobrazit srpnovou invazi na malém vzorku účastníků. Komický potenciál vzniklé situace se ale scenáristům Konradckimu a Urbanskimu nepodařilo využít ani v nejmenším. (Aspoň trapnou vedlejší dějovou linii manželské dvojice polských důstojníků, kteří hledají ztracený tank, si mohli odpustit.) Celý příběh posunuli spíše do roviny grotesky, ale ubohé gagy mají k vyvolání smíchu hodně daleko, záchvaty veselí bezděčně vyvolávají spíše některé vážně myšlené dialogy. Tragická rovina příběhu pak dostatečně nevyzní a působí dost nepatřičně a nedotaženě. Světlejšími okamžiky jsou snad jen některá nedorozumění a vtípky založené na podobnostech a rozdílnostech obou jazyků.

Podívejte se na trailer filmu Operace Dunaj

Herecké hvězdy film nezachránily
Přestože se Glombovi podařilo získat ta největší herecká esa z Česka i Polska, ani komici jako Eva Holubová, Jaroslav Dušek nebo Boleslav Polívka nemohou svým herectvím zachránit ploše napsané postavy hraničící s karikaturami, u nichž se motivace jednání mění bez jakéhokoli – byť jen trochu racionálního – vysvětlení. Škoda jen, že Jiří Menzel, který nijak neoslňuje svým herectvím, nezasáhl alespoň v režijní rovině a nepomohl debutujícímu Glombovi zlidštit a „oddivadelnit“ jeho filmový debut.

Operace Dunaj
ČR / Polsko 2009, 104 minut, české titulky
Režie: Jacek Glomb
Hrají: Jiří Menzel, Eva Holubová, Maciej Stuhr, Jaroslav Dušek, Boleslav Polívka, Martha Issová, Jan Budař, Zbigniew Zamachowski a další
Premiéra v ČR: 23. července 2009