Twilight sága: Nový měsíc – upírská kolekce písniček pro indie teenagery?

Stefan-Titka

Co mají společného Death Cab For Cutie, Thom Yorke z Radiohead, The Killers nebo Muse? Nebojí se upírů. Upsali se jim na soundtracku k druhému dílu populárního Stmívání, které pod názvem Twilight sága: Nový měsíc vstoupí na konci listopadu do českých kin.

Soundtrack k Novému měsíciSoundtracku k Novému měsíci je hned na začátku třeba přiznat, že nepatří mezi klasické rychlokvašné soubory afektovaných rockujících mladíků, jakých se tu na každý rok objeví na tucet. Namísto líbivých, jednoduchých melodií se producenti kupodivu rozhodli sesbírat na album trochu „alternativnější“ kolekci songů. Proto se tu může objevit nezávislák Thom Yorke se svou elektrorozjímací Hearing Damage, experimentální psychedelie v podání Grizzly Bear nebo formace Sea Wolf v čele s Alexem Brownem Churchem (The Violet Hour).

, známou díky svým rotopedovým kreacím, střílející tentokrát do Měsíce (Shooting the Moon).

Upíří sága vládne a hudebníci si to zřejmě uvědomují. Odolat svodům Hollywoodu je při tak velkém PR těžké a asi nikdo si tuhle upíří vlnu nedovolí ignorovat. Aby ale bylo jasné, album samo o sobě špatné není. Ovšem to, co bude některé lidi zřejmě hodně dráždit, je falešná nálepka „nezávislosti“. Aniž by se člověk chtěl pouštět do moralizování, jaká jiná kapela než ta, která se objeví na soundtracku k filmu, u něhož miliony teenagerů jihnou ještě před premiérou, si sakra říká o titul komerční?

Podívejte se na A White Demon Love Song od The Killers

http://www.youtube.com/watch?v=p8h3l0IXUa4

Posluchači to ale může být de facto šumafuk. Hudba jako hudba. I hudebníci musí jíst a odmítnout spolupráci na téhle podivné upírské romeojuliovské variaci by nebylo dvakrát rozumné.
P.S.: Nejlepší je asi stejně

hudby z filmu skladatele Alexandra Desplata.