Varieté je lesklé nic s polonahými dívkami


Odehrává se v šantánu, snímek je to ale překvapivě cudný. Na plátně se hemží polonahé ženy, které ocení hlavně muži, ovšem dějová linka je pro naivní čtenářky holčičích časopisů. Připočtěme k tomu ještě vousaté téma „jak si chudá holka splnila svůj americký sen“ a máme před sebou netrpělivě očekávané Varieté s Christinou Aguilerou a Cher.

Burleskní svět nočních klubů má specifické kouzlo. Je vyzývavý, nablýskaný a pohybují se v něm podivné existence. Přitahuje ambiciózní tanečnice i zhýralé pracháče a pro spoustu podivných figurek představuje únik před normálním světem kolem.
Varieté: Cher a ChristinaFilmy z tohoto prostředí většinou poukazují na kontrast nablýskaného povrchu a vnitřních zmatků hlavních hrdinek a hrdinů a podobnou ambici můžeme chvílemi vystopovat i ve Varieté. Tyto momenty jsou ale dost naivní, z prstu vycucané a sladké jako malinový sirup. 

Jak to jedné dívce doopravdy vyšlo
Alice v podání Christiny Aguilery opouští rodnou Iowu a míří přímo do Hollywoodu, aby si splnila svůj sen a stala se tanečnicí. Potká zprvu nepřístupnou majitelku Varieté Tess (Cher) a seznámí se s místním hodným barmanem Jackem (Cam Gigandet), který po večerech skládá hudbu (a na konci se samozřejmě stane opravdovým muzikantem, jak jinak).

Nechybí samozřejmě ani žárlivá sokyně Nicky (Kristen Bell), která jen nerada přenechává místo hvězdy souboru talentovanější Alici, a „zlý hoch“ Marcos, jenž Alici málem svede na špatnou cestu. Že to zní jako děj béčkového romantického filmu z počátku 90. let? 
Není to jen zdání To, co film zachraňuje, jsou taneční a pěvecká čísla Christiny Aguilery a podmanivě sametový alt Cher. Jen škoda, že druhá zmiňovaná dáma už má kvůli plastickým operacím obličej bez jakékoliv zřetelné mimiky.

Obsazení Aguilery do hlavní role je tak dvojsečná zbraň. Není pochyb o tom, že Christina to jak pěvecky, tak pohybově dokáže rozbalit.
Otázkou ale zůstává, jestli její školený hlas a jevištní profesionalita nejsou na škodu. Christině věříme, že je na pódiu jako doma, bývalá servírka Alice ale může podobnými schopnostmi disponovat od samého počátku jen těžko. Tudíž právě postava Alice je uvěřitelná stále méně a do popředí se místo ní dostává samotná zpěvačka.

Film tím trpí, ovšem nikoliv tvůrci; ti si nedělají hlavu ani s faktem, kdo s dívkami všechny úžasné choreografie nacvičuje, a že postava hlavního zlouna Marcose s přibývajícími minutami doslova vyšumí.

Varieté je efektní příběh jako z Bravíčka, proložený profesionálními tanečními čísly. Hezké slečny, nasvícená scéna, snaživé hlavní hrdinky. Na celovečerní film je to ale zatraceně málo.

Varieté
Drama/Muzikál/Romantický
USA, 2010, 119 minut
Režie: Steve Antin 
Hrají: Cher, Christina Aguilera, Eric Dane, Cam Gigandet, Julianne Hough, Alan Cumming, Peter Gallagher, Kristen Bell, Stanley Tucci  
Premiéra: 17. února 2011