Vařil Chris Brown pop-dance-R´n´B-elektro kašičku…


Americká teenagerská senzace jménem Chris Brown vydává třetí desku pojmenovanou Graffiti. Dobře prodávaný zpěvák se autorsky posunul k pestrobarevné směsce čtrnácti písní, která bije do uší a hraničí s dobrým vkusem. Nic na tom nemění ani spolupráce se známými hudebníky a producenty.

Graffiti Chrise Browna se neprodávají tak dobře jako předchozí desky. Podepsaly se na tom zřejmě dva faktory: prvním je pokles počtu Brownových fanoušků poté, co dvacetiletá hvězdička ukázala svou násilnou stránku a Grafitti od Chrise Brownazbila expartnerku Rihannu. Druhou možností je prostý fakt, že album se i přes řadu známých jmen, která jsou pod ním podepsaná, nepovedlo.

Tancujeme pod diskokoulí
Propagační materiály mluví o přelomovém albu, jímž Brown, který se autorsky podílel na celém obsahu, posouvá svou kariéru o několik pozic jinam; myslí se tím zřejmě výš. Jenomže opak je pravdou. Nebo se tím posunem výš snad míní všechny ty laciné taneční prvky, které dávají nahlédnout zpět do osmdesátých let, kdy se zpěváci s řezavě vysokým hlasem natřásali do záblesků z diskokoulí? Uměle a bezmyšlenkovitě namíchané disko s moderním R‘n’B? Většinu desky totiž tvoří písně jako Pass Out, napůl Brownova věc s beaty tanečního popu, zkřížená s hitem Erica Prydze Call On Me. Na albu se nešetří ani různými elektronickými efekty ve stylu velkých tanečních večírků  (I.Y.A. nebo Take My Time, ve které zpívá americký zpěvák Tank).

Poslechněte si Call On Me

Ač se pracovní tým snažil, aby Chrisova deska nezněla jako současná urban muzic, tedy jako většina mainstreamového „árnbíčka“ a tanečních prvků, povedl se mu pravý opak. Od prvního singlu I Can Transform Ya je album nabité prvky, které nijak nevybočují z řady a prvoplánových aranží.

Album se Chris snažil zachránit svým hlasem. O tom, že zpívat umí, není pochyb, své fandy o tom přesvědčil už na začátku kariéry. Z tohoto pohledu se pak ostatně nejlépe povedl druhý singl, balada Crawl. Je to promyšlená písnička s procítěným zpěvem a osobitým projevem, nikoliv instantní diskotéková směska namíchaná bez ladu a skladu. Jistým překvapením je vzhledem k té spoustě elektroniky také klavír, který zazní hned v několika písních, například v I‘ll Go, So Close nebo Famous Girl. Výsledný dojem ale tenhle prvek zlepšuje jen částečně. Ani Lil Wayne, Tank, Sean Paul nebo Eva Simons, ani producenti jako Scott Storch, který už s Brownem dříve spolupracoval, nedokázali z mladého zpěváka vymačkat více než průměrnou R‘n‘B desku plnou nudných  pop, dance a elektro prvků, které ničím nepřekvapí. Snad jen množstvím, které je více než malé.

Poslechněte si Crawl

http://www.youtube.com/watch?v=2ZmtJZEKe-4

Chris Brown – Graffiti
Celkový čas:
51:50
Vydavatelství: Sony Music
Skladby: I Can Transform Ya, Sing Like Me, Crawl, So Cold, What I Do, Famous Girl, Take My Time, I.Y.A, Pass out, Wait, Lucky Me, Fallin’Down, I’ll Go, Girlfriend

Témata:, , ,