Viděli jsme snímek Oklamaný: Colin Farrell vs. parta žárlivých blondýn na samotě u lesa. Kdo vyhraje?

Redakce

Zatímco okolo nich zuří občanská válka, pětice studentek, jedna učitelka a ředitelka dívčího internátu se snaží to nevnímat a žijí izolované od okolního světa. Každodenní život naruší příchod raněného nepřátelského vojáka...

Taková je premisa snímku Oklamaný, který vznikl v roce 1971 pod režijní taktovkou Dona Siegela a patř k méně známým kouskům z herecké filmografie Clinta Eastwooda – a stejně tak jde o děj stejnojmenného remaku, který natočila Sofia Coppola, vidět jste ho mohli už na festivalu ve Varech a nyní vstupuje i do běžné kinodistribuce.

Slečna Martha Farnsworth (Nicole Kidman) vede i uprostřed zuřící války Jihu proti Severu svůj dvíčí internát. Zbyla jí už jen jedna učitelka (Kirsten Dunst) a pět studentek (Elle Fanning, Angourie Rice, Oona Laurence, Addiseon Riecke, Emma Howard), nicméně jako silná žena se snaží dostát svým povinnostem a slibům, kterými se zavázala rodičům děvčat. Relativní klid je narušen ve chvíli, kdy jedna z dívek přivede těžce zraněného vojáka Johna McBurneyho (Colin Farell) nepřátelské severní armády. V zájmu křesťanské lásky ho ženy přijmou do domu s tím, že ho nejprve uzdraví, než se rozhodnou, co s ním dál.

Protože Johna jako dezertéra na nepřátelském území čeká žalář nebo smrt, ať už padne do rukou kterékoliv straně, rozhodne se dostat co nejdál od války za každou cenu, ideálně s pomocí jedné ze svých pečovatelek. Postupně si je proto začíná podmaňovat a tím spouští bitvu ženské marnivosti, žárlivosti a soutěživosti, přičemž netuší, že z ní nikdy nemůže vyjít jako vítěz…

Zní to zajímavě, co? V Oklamaném z roku 71 to tak skutečně je, v tom aktuálním želbohu nikoliv. Atmosféra původního snímku je hustá, místy až hororová, a zejména zvraty našlapaný závěr diváka nenechá v klidu. V porovnání s tím Oklamaný z roku 71 působí jako veselohra plná plochých postav, které se navzájem lehce škádlí a baví tím sympatického šviháka. 

Dusno a sexuální frustrace, které dámy ve škole slečny Farnsworth až do příchodu muže spořádaně skrývaly pod pečlivě nažehlenými sukněmi, se tu na povrch derou jen velmi pomalu a velmi nenápadně. Na ploše 94 minut se tak zdá, že námět sám o sobě není dostatečně nosný, což ale není pravda.

Ze snímku přímo křičí to, že ho režírovala Sofie Coppola. Od prvního do posledního záběru postupuje pro svou tvorbu naprosto typicky, pokud jste viděli její Smrt panen či Marii Antoinettu, poznáte okamžitě, s kým máte tu čest. Pro Coppolu je estetika díla zásadní, postavy načrtává a poté je zasazuje do půvabných obrazů a pozoruje je jakoby z uctivé vzdálenosti, jen občas se k nim přiblíží, ale hned zase ustoupí.

V případě Oklamaného je to ale spíš na škodu. Téma by si zasloužilo výrazně hlubší ponor. Takto první polovina působí jako uspávadlo, závěrečných 20 minut zase jako pěst na oko, ukradená z úplně jiného kusu. Film vám v hlavě zanechá spoustu krásných obrázků jižanského venkovského domu, ale rozhodně ne „zážitek plný zničujících emocí“, jak stojí v oficiálním textu distributora.

Hodnocení: 2 z 5 koulí

Viděli jsme Přes kosti mrtvých: Jaký je nový film režisérky Hořícího keře?

Zašli jsme na vychvalovaný horor Uteč: Ten film rozhodně musíte vidět. Proč?