Video: Tohle je Brno. A taky Praha, Ostrava a Liberec

Hana-Slivova

Po internetu koluje další video, které si říká o pozornost. Brněnské hnutí prigl.cz natočilo spolu s rapperem jménem Tommy Haze a mladou zpěvačkou Márií Bikárovou skladbu Tohle je Brno, jíž chtěli upozornit na to, že moravská metropole nejsou jen propagované památky. Připomeňme si, jaké další klipy odkazující na městské reálie u nás v poslední době vznikly.

poll

Jedni hodnotí písničku Tohle je Brno jako zdařilé promo moravské metropole, další jí vyčítají reklamu místnímu pivovaru, jenž natáčení brněnské recesistické skupině prigl.cz (jak se s tvrdým "y" říká brněnské přehradě) zaplatilo. Jiným se zase nelíbí text a hudba, jsou však rádi, že "mladí upozorňují i na jiné aspekty života v Brně než jsou ty oficiální".

Po dvou dnech na YouTube rozpoutalo video kromě věcné diskuse i tu emocionální, a dlouho se nečekalo ani na rasistické poznámky. Těmto lidem totiž není po chuti romská zpěvačka a studentka konzervatoře Mária Bikárová ani refrén skladby, v němž se zpívá v Brně se mísí všemožný rasy a z týhle mísy vznikaj´ krásy, z týhle krásy se linou noty, cigánský hlasy a ostrý beaty. Spolek Prigl, jenž za klipem stojí, by si přál, aby se z písničky stala neoficiální hymna města.

A jak to dopadlo s dalšími pokusy v tomto stylu? Připomeňme si ty nejvýraznější.

Ostrava – Ruda z Ostravy a Martina Pártlová

Před necelými třemi lety český YouTube pobláznil moderátor Ruda z Ostravy se zpěvačkou z X Factoru  Martinou Pártlovou, kteří spolu nazpívali zdařilou coververzi hitu rappera Jay-Z a Alicie Keys Empire State of Mind. Místo New Yorku ovšem opěvovali černou džungli a velkej méjdan, tedy Ostravu. Ze skladby se sice hymna města nestala, Česká republika ale na lepší lokální satiru zatím čeká. Stejně jako Martina Pártlová čeká na nějaký větší vlastní hit.

Pozdrav z Liberce – Lipo

V současné době se o rapperovi Lipovi mluví spíš v souvislosti se zpěvačkou Debbi, s níž nazpíval úspěšný duet Ležím v tvé blízkosti. Před třemi lety ovšem přišel s angažovanou politickou skladbou Pozdravy z Liberce, v níž se opírá do tehdejšího primátora Jiřího Kittnera a jeho kolegy z ODS, stavební lobby a celkového kulturně společenského prostředí ve městě.

 

Praha žije! – Pat Crycheer

http://www.youtube.com/watch?v=hzmbQFH18hA

Hit loňského léta. K videu mladého adepta na rap Patrika Krajčíra alias Pat Crycheera asi není nic třeba dodávat. Praha je prostě nejlepší místo zábavy. Přejeme vám všem hezké léto, ať jste z Prahy, Brna, Ostravy nebo odjinud.