Vřískot a extáze na Jamesi Arthurovi

Hana-Slivova

Plyšové hračky, papírová srdce, transparenty, konfety. Takové přivítání neměl v den narozenin od svého fanklubu ani Martin Gore z Depeche Mode na letním koncertu v Edenu. Vítězi předloňského X Factoru Jamesi Arthurovi bylo včera 26 let a pištící fanynky v Lucerna Music Baru mu přichystaly oslavu, na kterou asi jen tak nezapomene. Nutno dodat, že Arthur není žádné popové ořezávátko; písničky z jeho debutové desky zní naživo v doprovodu výborné popsoulové kapely daleko energičtěji, James skvěle zpívá a doopravdy má navíc "něco", čemu se říká faktor X.

Jestliže předskakující Adam Mišík působí pořád spíš jako lokální verze začínajícího Justina Biebera, James Arthur, jenž včera na koncertě oslavil 26. narozeniny (a od pořadatelů dostal dort plus colu), se během dvou let od vítězství v britském X Factoru vypracoval do pozice hotového muzikanta. Autorsky se podílel na všech svých písničkách, obklopil se dobrými popsoulovými muzikanty, po nervozitě v hlase ani stopa a na stagi se pohybuje jako doma.

Poslechněte si Jamese Arthura v Youradiu

Je až s podivem, jak na kluka s rezavou patkou, kupou tetování (zpívá o nich v písničce New Tatoo) a pár kily navíc letí holky; včera jich bylo v Lucerna Music Baru tolik, že se musely poskládat i na stůl pod jeden z ochozů, aby se do vyprodaného sálu vešly. Jenomže James má kromě netypicky zastřeného hlasu opravdu něco, o čem se dá mluvit jako o faktoru X – fanoušky dokáže strhnout během několika vteřin a přitom to naživo není ani trochu afektované nebo bolestínské, jak by se mohlo zdát ze zvuku debutového alba.

James zkrátka včera předvedl klubovou show, za kterou by se nemuseli stydět ani o generaci starší kolegové. Nechal zpívat svoje fanynky, ale sám rozhodoval o tom, jak a kdy dynamická která skladba bude.
Akustické momenty (Roses, balada Certain Things) střídaly gejzíry energie ve vygradované Suicide, kterou podtrh zběsilou hrou na elektrickou kytaru, v hitovce Get Down se zase předvedly vynikající sboristky. Singl You´re Nobody til Somebody Loves You má naživo ještě daleko větší energii než na desce, to samé cover od zpěvačky Shontelle Impossible.

Přičíst je třeba i vtipkování mezi písničkami; když chtěl po přítomných klucích (ano, pár jich dorazilo), aby se přihlásili zvoláním neandrtálského "hu hu", znělo to sympaticky ironicky, stejně tak, když si tak trochu nevěřícně prohlížel plyšové medvědy, které mu přistály pod nohama na pódiu.

Byla by škoda, kdyby James Arthur zapadl jako další z řady produktů pro pištící holky. Včera jich sice v Lucerna Baru poskakovalo tolik, že z jejich reakcí zaléhaly uši, nic to ale nemění na faktu, že X Factor vyplivnul do světa jednoho velmi dobrého muzikanta.  

James Arthur
Support: Adam Mišík
Praha, Lucerna Music Bar, 2. 3. 2014
Koncert je součástí koncertní série Excelent Jukebox

Témata:, , ,